IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ предлага нови правила за формиране на заплатите

Минималната работна заплата да се определя от кабинета, ако не е постигнато съгласие между синдикатите и работодателите, е едно от предложенията

20:40 | 28.04.14 г. 13
Автор - снимка
Редактор
КНСБ предлага нови правила за формиране на заплатите

КНСБ настоява за въвеждане на нови принципи и регулации при изплащането на заработените трудови възнаграждения.

Структурата на формиране на доходите от труд е много остаряла и е наложително да се промени, така че България да се отлепи от трайно установеното последно място сред държавите членки на ЕС по размери на заплащане на труда. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на националната тристранна конференция „Заплащането на труда в България”.

Той обясни, че трябва да има ясни ориентири как ще се увеличават доходите на българите в следващите години, за да спре изтичането на младите специалисти в чужбина. По негови думи ако заплатите не се увеличат с поне 15 на сто в краткосрочен план, кризата с кадрите у нас ще придобие застрашителни размери във всички сектори на икономиката.

Предложенията на конфедерацията включват създаване на изцяло нови членове в Кодекса на труда и изменения в Наказателния кодекс и Търговския закон.

Окончателно решение за размера на минималната работна заплата /МРЗ/ да се взема от Министерския съвет, ако не бъде постигнат консенсус между работодатели и синдикати, предлага КНСБ. МРЗ да не може да бъде равна или по-ниска от линията на бедност, а размерът й да може да бъде завишаван при колективно договаряне в отрасли, браншове и предприятия, предлага още синдикатът. При договарянето на МРЗ трябва да се отчитат следните показатели: средният годишен индекс на потребителските цени, средната заплата за страната, производителността на труда, динамиката на издръжката на живота и други. 

Видовете допълнителни трудови възнаграждения и обезщетения по трудово правоотношение да се определят с акт на Министерския съвет е друго предложение. По отношение на гарантирането на изплащането на възнагражденията се предлага солидарна отговорност от работодателя и собственика на фирмата и длъжностните лица от ръководството, ако са отговаряли за управлението на предприятието.

От синдиката настояват и за промени при формиране на основната работна заплата – възнаграждението за определени трудови задачи, присъщи за дадена длъжност в съответствие с приетите стандарти за количество и качество. Основната заплата да се определя въз основа на сложността, отговорността и тежестта на труда и това да бъде разписано в отделен член на Кодекса на труда, настоява КНСБ.

Като облекчение на надомните работници синдикатът предлага те да могат да договорят друго място на изплащане на заплатите си извън предприятието, където се извършва работата. Паралелно с това се иска датите на изплащане на трудовите възнаграждения да се съгласуват със синдикалните структури в предприятието, а при отсъствието на такива – с представители на работниците. Работодателите, които са допуснали забавяне на изплащането, да носят отговорност по Кодекса на труда.

По отношение на обезщетенията по КТ се иска изплащането им към датата на изплащане на регулярното месечно трудово възнаграждения. С друго изменение на трудовия кодекс се предлага удръжки от заплатата да се правят само след изричното писмено съгласие на работника.

Конфедерацията смята за наложително колективното договаряне на работните заплати, както в бюджетния, така и в реалния сектор. На национално равнище да се сключват национални, общовалидни споразумения по заплащането на труда и определянето на заплатите между работодатели, синдикати и правителство, пише още в проекта за предложения на КНСБ.

Колективното договаряне на заплатите може да се провежда и да се сключват браншови колективни договори и без наличието на споразумение на национално равнище. В тези договори да могат да се определят минимални часови и месечни възнаграждения, ръстовете им за основни професии, допълнителни трудови възнаграждения, ориентири за компенсация на наемния труд, методите за отразяване на инфлацията в работните заплати, като тези преговори да се водят в края на всяка година.

Предлагат се и промени по отношение засилване на контрола на Главна инспекция по труда. Предприятия, които не са изплащали заплати в пълен размер повече от един месец, незабавно да уведомят териториалното поделение на инспекцията, като информацията се съхранява в национален регистър към ГИТ. Въз основа на този регистър главната инспекция ще може да създаде национален регистър за дължими, неизплатени заплати на работници и служители.

По предложение на конфедерацията за промяна в Търговския закон се посочва, че производство по несъстоятелност може да се открива и по писмена молба на работник или служител, на който работодателят не е изплатил уговореното трудово възнаграждение.

Предложение в Наказателния кодекс пък предвижда лишаване от свобода до една година и парична глоба до 3000 лева за длъжностно лице, което съзнателно допусне да не бъде изплатен гарантираният размер на трудовото възнаграждение в уговорените срокове.

От синдиката предлагат да се запише и нов член в Закона за гарантираните вземания на работниците при несъстоятелност на работодателя, а именно, че работниците имат право на еднократно гарантирано вземане в случаите на временна финансова криза на работодателя.

Това са част от предложенията на КНСБ, които според президента Пламен Димитров, ще преодолеят сериозни недостатъци на сегашното трудово законодателство, като това работещите да не получават реално заплащането, съответстващо на извършената работа, както и наличието на десетки милиони лева неизплатени заплати за предоставен труд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 0
бай Промо
преди 9 години
Правилата трябва да са съвсем други:1. Заплатите да бъдат абсолютно разкачени от най-големия воденичен камък -пенсиите2. Да се въведат не нови мес. заплати, а почасови ставки за различните дейности и видове труд, които да са валидни независимо дали този труд е на ишлеме или постоянна длъжност или изпълнител/подизпълнител по проектиАко има почасови ставки за труд работодателят няма къде да отиде- където и да отиде ще кацне на мин.ставка, иначе ще е в закононарушение3. Средните ставки реално да отразяват производителността на труда ...за тези географски шириниПример: Часови ставки за IT специалисти в ГерманияIT ръков. проект EUR/час 65Техн. докум. EUR 48ERP консултант EUR 120Ръков тестове EUR 70Инж. тест-вектори EUR 85Сис. *** Linux EUR 50IT сигурност EUR 100...и когато д-р Т-в разправя по TV, че работата на програмистите била малко виртуална с 'безбожно високо' заплащане (EUR/час 3.5 за BG) следва да има предвид, че от другата страна на Терминал 2 стоят горните ставки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Смешнико, преди работодателите да видят кон боб яде ли, ще видят ред некове като теб. Какво си мислиш, че някой смешникалист ще накара работодателя да си вади пари от спестяванията и да плаща заплати ли? Стане ли неизгодно, всеки работодател може винаги да удари ключа и да иде да крещи на площада за повече пари, това е лесно. Обратното е трудно към невъзможно - някой вреслив ред нек да плати заплати на останалите. Така че работодателите не ги мисли. Дълго преди те да огладнеят работодателите, синдикатите и членовете им ще измрат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 2
cokrat1
преди 9 години
Българския трудов пазар има нужда от човек като Джими Хофа, щото сегашните синдикати са много лабави. Рано или късно той ще се появи. Тогава ще видите "кон боб яде ли" разните измислени и пишман работодатели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
"И не смятайте мултинационалните за лоши - например HP, VMware май дават по добри заплати от синдикатите. "Ми не са много дашни да ти кажа. Дават толкова, колкото иска пазара. Ако им се види скъпо - е Молдова къде е, е ти и Украйна, като утихне кризата, ако не, има Виетнам, .. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
V.At.
преди 9 години
То и истинския Сократ свършва по особен начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
V.At.
преди 9 години
То и истинския Сократ свършва по особен начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
V.At.
преди 9 години
Май Джими Хофа свърши по особен начин? Кой ли го гръмна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Ти за мен не се притеснявай. На теб така или иначе лошо ти се пише
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
V.At.
преди 9 години
Найстина въпросът с "трудовите възнаграждения" си е сериозен и сигурно нещо трябва да се промени, ама някои неща ми изглеждат малко смешни. Особено товаМ:"Основната заплата да се определя въз основа на сложността, отговорността и тежестта на труда и това да бъде разписано в отделен член на Кодекса на труда, настоява КНСБ."Като знам по какъв начин минава атестирането на държавните служители и как под "компютърна грамотност за заеманата длъжност" се разбира "него е страх да го удари тока като включва компютъра" си представям как ще мине "атестирането" при трудовите договори.Ако собственика е мултинационална компания със собствени стандарти до какво ще доведе това.И не смятайте мултинационалните за лоши - например HP, VMware май дават по добри заплати от синдикатите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 6
cokrat1
преди 9 години
Германия скоро ще има МРЗ или МЗЧас...все тая. Ти не се притеснявай за Германия. Гледай да не се появи българския Джими Хофа, че тогава много лошо ти се пише.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още