IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оланд: Ако не постигнем мир в Украйна, ще последва война

Европа иска да изгради сигурност заедно с Русия, а не въпреки нея, според Ангела Меркел

14:56 | 07.02.15 г. 32
<p>
	Канцлерът на Германия Ангела Меркел на конференцията по сигурността в Мюнхен. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Канцлерът на Германия Ангела Меркел на конференцията по сигурността в Мюнхен. Снимка: Ройтерс

Преговорите между лидерите на Германия и Франция с Украйна и Русия са един от последните шансове Европа да постигне мир в Украйна. Това коментира президентът на Франция Франсоа Оланд, цитиран от Ройтерс.

“Мисля, че това е един от последните шансове. Ако не постигнем успех в търсенето на устойчиво мирно споразумение, ние прекрасно познаваме сценария. Той има само едно име - война”, посочва Оланд.

Припомняме, че Оланд и канцлерът на Германия Ангела Меркел подеха нова дипломатическа инициатива за постигане на мир в Украйна. В четвъртък двамата посетиха Киев, а късно снощи разговаряха и с президента на Русия Владимир Путин.

Още не е ясно какви точно са предложенията на Меркел и Оланд. Преди да заминат за Украйна, френският президент съобщи, че новият проект за мирно споразумение се основава на териториалната цялост на страната.

По-късно излезе информация, която още не е потвърдена официално от двете страни, че лидерите на Германия и Франция предлагат по-голяма децентрализация на размирните Донецка и Луганска области. Също според непотвърдена информация снощи Путин е поискал да се отстъпят по-обширни територии на бунтовниците в Източна Украйна, което обаче противоречи на постановките, заложени в предишното мирно споразумение от Минск.

В речта си по време на 51-та Конференция по сигурността, която се провежда днес в Мюнхен, Ангела Меркел коментира, че Европа иска да изгради сигурност заедно с Русия, а не въпреки нея. Никой няма интерес от ново разделение в Европа. Искаме да изградим сигурност съвместно с Русия", коментира канцлерът на Германия, като допълни, че кризата в Украйна поставя под въпрос съвременния световен ред.

Меркел допълва, че Германия е готова заедно със съюзниците си да помогне за "укрепване на трансатлантическата и европейската безопасност".

Меркел определи преговорите за мир в Украйна като най-належащата задача. Тя обаче призна, че успехът на новата дипломатическа инициатива не е гарантиран.

Канцлерът посочи, че Западът трябва да използва икономически натиск срещу Русия, а не да оказва помощ на украинската армия. Тя подчерта, че доставките на оръжие в Украйна няма да помогнат за уреждането на конфликта.

Също на конференцията министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров посочи, че стратегическото партньорство между Русия и Европейския съюз не е устояло на “изпитанието на силата”, съобщава руската информационна агенция ИТАР-ТАСС. Според него “ЕС предпочита конфликтен начин за разработване на механизми за взаимоизгодно сътрудничество”.

“Невъзможно е да се приемат доводите на западните ни партньори за това, което се случи със световния ред. Напротив, последните събития показват наличието на дълбоки системни проблеми в организацията на европейската сигурност”, коментира Лавров.

По време на речта си руският външен министър разгледа и темите за проблемите на противоракетната отбрана, отношенията между Запада и Русия и възможните пътища за излизане от кризата в Украйна.

“Москва е наясно с реалните действия на САЩ в Украйна”, каза Лавров. “Намаляването на руските дипломати в НАТО ще допринесе за създаването на “тъмни петна”  в отношенията между Русия и Алианса”, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

31
rate up comment 22 rate down comment 6
dakl
преди 9 години
Оланд остана абсолютно соло във вътрешен план и сега се мъчи да туше пожар в чийто подпалване лично е участвувал!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 9 rate down comment 3
pinoccio
преди 9 години
Ти си абсолютно прав, само дето изпитваш затруднение да посочиш кое е импровизацията и кое е неточността, защото материята ти е неясна и в исторически, и в политически аспект - пълнят ти главата чувал с цимент. Контрапунктът на такива необразовани като теб е неизменен - а, бе ..., я ..., ела ме фани за далекопровода, *** такъв. Но ..., образованието си е образование, четенето си е четене. Другото е търсене на женската на петохуя пред НДК.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 6 rate down comment 13
rover
преди 9 години
И твоите коментари бъкат от импровизации и неточности, ама няма как в този кратък формат да се разберем. Ако твоите интереси са с Русия, моите не са. За съчувствие и разбиране се обърни към образовани и държащи на суверенитет ( ама не български, а руски), като stefan-L например. Онзи, дето щеше да ми начупи *** мутра. Пак ще го баннат, защото изразните му средства са подходящи за улична свада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 18 rate down comment 6
pinoccio
преди 9 години
Има и друго - Русия и Украйна имат общ произход както градовете-държави в Германия, Италия, Гърция и ако щеш - кантоните на Швейцария /тук пък примерът е адски красноречив с трите различни езика/. Турция пристига на селджукски орди и покоряват най-старите действащи държавни образувания в Европа - източната римска империя /Византия/и България. За културните различия да не говорим. Сравнението ти е толкоз неуместно, колкото ако кажеш, че си видял Анджелина Джоли да пазарува в несвяст в МОЛ-а на "Цариградско".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 15 rate down comment 13
stefan-L
преди 9 години
Меркел е германка и знае какво може да донесе един сблъсък война между НАТО и Русия ! Пак ще има стени пак ще има Меркел *** ама този път ще бъде май НАТО ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 16 rate down comment 7
pinoccio
преди 9 години
България е била държава, царство, с династия. Много е удобно сравнението, ама обслужва англосаксонския глобализъм и НПО-тата на Сорос. Липсата на образование у нас вече придоби уродливи размери. Жалка работа - не различаваме суверенитет от промискуитет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 10 rate down comment 10
kandid
преди 9 години
A някъде в едно мазе на "Драган Цанков" някой си троши пръстите да цъка плюсове и минуси под *** коментари на *** ***... чак е смешно... абе другари, правете го по реалистично, то *** пред археологическия музей оня ден бяха по-малко от броя на лайковете под мурзилските малоумщини...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 11 rate down comment 15
rover
преди 9 години
То и ние сме част от петстотингодишно турско пространство, ама нещо не ни е удобно това. А колко хубаво щеше да сме част от огромната турска държава сега - както страните от ОНД,а?Ти официален адвокат на Русия ли си, или това ти е хоби?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 22 rate down comment 10
pinoccio
преди 9 години
Голям Пинокио си, друже. Украйна и Русия не са просто две страни, те са част от едно общо тристагодишно пространство - от времето на Хмелницки - та до 1991 г. Само Западна Украйна е полска, но до 1920 г е била с шсе Полша в границите на Русия. Прибалтика е била в границите на Русия до падането на царизма - 1918 г. А пък за Крим да не говорим - той пък никога не е бил украински, освен през времето, когато Никита Кукурузни го подарява на Украйна в рамките на СССР - т.е. една неясно от какво продиктувана постъпка, вероятна последица от самоделен самогон. В този смисъл самият Кисинджър го каза преди не много време - нещата са твърде специфични и ще бъде грешка, ако се подходи класически - това, което днес ни набиват в главите за великия суверенитет на Украйна. Нещата не са много по-различни от случая "Косово" - провокиране на разпад и легитимиране на суверени държави. Но Русия е империя и ядрена сила и закачката с нея е доста несъстоятелна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 7 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 9 години
System.out.printl("Ryssia, sorry. Game over."); - цитат от списание "Колхозна мисъл".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още