IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В мъглата на безредието

През 2014 г. се постави началото на една по-малко спокойна и много по-хаотична ера в международните отношения

14:00 | 07.02.15 г. 15
<p>
	<span class="Lbl" id="a2.6.1.1.1.2:CaptionLong_Lbl">Президентът на Украйна Петро Порошенко, Канцлерът на Германия Ангела Меркел и вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън пристигат на 51-та Конференция по сигурността в Мюнхен.<em> Снимка: Ройтерс</em></span></p>

Президентът на Украйна Петро Порошенко, Канцлерът на Германия Ангела Меркел и вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън пристигат на 51-та Конференция по сигурността в Мюнхен. Снимка: Ройтерс

Коя нарастваща заплаха светът пропуска в момента? След една наистина ужасяваща година за международния мир и сигурност, този въпрос е още по-важен за световните лидери, анализатори и медии, пишат за онлайн изданието project-syndicate.org Волфганг Ишингер и Ейдриън Ороз.

Ишингер е бивш държавен секретар на германското Федерално министерство на външните работи и бивш германски посланик в САЩ и Обединеното кралство. В момента е председател на Конференцията по сигурността в Мюнхен. Ороз е старши съветник “Политика и анализи” на конференцията.

Тази година във фокуса на конференцията влезе конфликта в Източна Украйна. Лидерите на Франция и Германия Франсоа Оланд и Ангела Меркел предприеха нова дипломатическа инициатива за решаването на ситуацията и очакванията им са до споразумение да се стигне през следващите дни.

Преди година войната в Сирия и кризата в Украйна обсебиха международната общност, пишат Ишингер и Ороз. Участниците в миналогодишната конференция обаче вероятно сега признават, че така и не оценихме истинската тежест на тези събития. Да не говорим за това какво ще дойде до провеждането на следващата конференция.

Бързата ескалация и на двете кризи, заедно с развоя на събитията на други места по света, накара много наблюдатели да обявят, че през 2014 г. се постави началото на една по-малко спокойна и много по-хаотична ера в международните отношения.

Многобройни пропуски и ерозионни точки в съществуващите колективни структури за сигурност бяха разкрити през изминалата година. Термини като “голямото разкриване”, който беше употребен от журналиста Роджър Коен през есента на 2014 г., резонират широко, тъй като улавят сегашното усещане за безпомощност, липсата на контрол, както и невъзможността да се предскаже коя би била следващата криза.

Както Хавиер Солана наскоро се изрази: "Живеем в една илюзия. В продължение на години светът е вярвал, че преходът от еднополюсен към многополюсен ред ще бъде спокоен, подреден, и стабилен. Колко сме грешали!”

Макар и да звучи елегантно разграничението между “правилната” и “погрешната” страна на историята или пък критиките към използването на методи от ХІХ в. в ХХІ век, тези аргументи са ни повече, ни по-малко риторични похвати. В най-добрия случай те не вредят, а в най-лошия - скриват сложността на съвременния пейзаж на сигурността, който трябва да се разбира и адресира.

Като за начало, войната се върна в Европа. Основните принципи на паневропейската сигурност са разрушени, както може би и напредъкът в отношенията между Русия и Запада след края на Студената война. Нещо повече, арабският свят – по-жесток и нестабилен, отколкото е бил от десетилетия, изглежда, че ще се разпокъса още повече, докато радикалните джихадистки групи, които се конкурират помежду си, все по-често насочват гнева си към Запада.

Последна актуализация: 14:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 14 rate down comment 4
comet
преди 9 години
Българските (и другите западни) политици са дрогирани пациенти на банките (международната банкова мафия), бездарна шайка актьори-*** за хляб и зрелища на тълпата (народа). Те не са неориентирани, а играят точно по сценария на който плаща.Народът се опитваме да оцелеем да не ни дрогират (с комунизъм, империализъм, и всякакъв алибализъм) щото няма милост, целта е да ни инсталират все по-тежки хомоти за да оскотеем морално и физически, да ни дозакотвят като животните в американските ферми (и гета), ... та да теглим хомотите, приемаме с благодарност каквото ни дават да консумираме, и мечтаем да сме привилигировани като политиците (дрогираните им послушни вече пациенти).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 3
kane
преди 9 години
...както и българите, българските политици ми изглеждат безориентирани
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 2
STRAHO
преди 9 години
Там заповед на кан Кубрат!Шамбат, помалкия му брат,на българите балтавар,Бащу издигна, крепост с вал.По заповед на своя кан,Шамбат отново бе призван:на Сула (Дунав) царство основа,Дулоба се нарича да!А отказ да се върне пакна служба родния си братКубрат нарекъл отделенДа, Кий! отрязан, подчинен.Изтласкват франките Шамбатв България обратно пак.Над брат смилил се кан КубратБащу му връща крепостград.С Шамбат дошли в Бащу безчетУлчи народ все горд, напет.Те в крепостта заемат стан,за да я пазят в мир и бранИ ето, СМЕСИЛИ се тамсъс руси, племе от Саклан.И тъй сродили род със родвсе храбри руси, НОВ НАРОД.И тези руси стар и млад!прекланяли се пред Шамбат.Обичали го с порив горд,почитали като бог.Нарекли своя град Бащуна прякора му КИЙ. ЗатуйБащу пък, крепост в тоя град,нарекли с името ШАМБАТ.История на град Киев (Бащу, Самбат)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 13 rate down comment 7
michaelis
преди 9 години
не бате на Офшорналиев му трябва някой който да го подплаши, както беше оня със снайпера там пред съдебната палата срещу няква мутра. И тогава ако не чуе следващия път в челото, тея нашите само това ги оправя те от друго не разбират. Ако имах кинтите всичките политици щеше да бъдат превъзпитани на сила. Това са моите наблюдения над българското общество в тоя сайт, а не ми се отварят и други български бози източници, че там сигурно е по-зле. Българина разбира само от тояга от друго не
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 27 rate down comment 5
comet
преди 9 години
Тъжно ми става когато някой цитира онова недоразумение (дето ракетата носител ББ (конструирана от Големият Нов Брат) ни го натрапи за президент) като фактор с мнение различно от създателя му (посоката на вятъра).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 28 rate down comment 3
STRAHO
преди 9 години
Значи разни талибани са добре дошли в България а нашите българи от Украйна ги не щем! Харизваме ги курбан на Киевския Майдан? Трябва незабавно да спрем потока от бежанци и да се погрижим за нашите! Плевнелиев да измоли от САЩ помощ! Да го направи пред медии в Германия! Всички да го чуят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 22 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
защото са под американска агида бе, нали вчера ли кога беше писах, че и нашенците ей виж и ти в Коментари, че те смятат, че НАТО да разполага войски е ок в България защото били "съюзници" и да ни пазели от врага Русия .....Аз им обясних, че ако има мобилизация и ше ядат големия, аз няма да се връщам в България да се бия за САЩ против руснаците, на тях им е смешно и си мислят, че е *** и ше стане като по филмите с Рамбо.... Аз нищо повече не мога да кажа. Обзалагам се, че повечето пишлемета тука в тая миризлива страница не са виждали калашник на живо и не знаят като стреля това нещо за какво става въпрос, камо ли картечница. Аз съм боравил и с двете и даже и РПГ съм вудял и чул какво прави щеше да ни спука тъпанчетата няккав си учебен снаряд тогава, не искам да си представям какво са десетки такива плюс танкове и друга техника, но на 20 годишните не им се вярва ...... кво да напраа са ми кажи айде обясни им ти аз не мога
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 28 rate down comment 3
STRAHO
преди 9 години
Като вземем предвид, че Одеска област трябва да даде 4500 мобилизирани за украинската армия само от Болградски район трябва да бъдат мобилизирани над хиляда човека, това излиза, че повечето с повиквателни трябва да бъдат българи и гагаузи от Одеска област в армията, казва бесарабският българин Иван Иванов и допълва, че има данни за убити бесарабски българи."Унгарците защитиха своите! Къде е нашия герой дето изнася речи по събития из Западна Европа? Къде е ПРЕЗИДЕНТА да надигне глас? Да защити сънародниците ни от някое събитие в Германия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 20 rate down comment 4
eng.Garin
преди 9 години
Гледам снимката и си мисля за интелигентността на обикновения германец! Според статистическо изследване (не зная с какъв обхват) 1/3 от германците подкрепят позицията на Русия в украинската криза! Останалите са разделени между непукизъм и ,разбира се, мнозинството подкрепят Меркел! Обаче идва тази снимка и още такива като нея! Меркел говори за сигурност в Европа, но неизменно на снимките е до Порошенко , дори на похода на шарлитата! Дори след цензурата в Германия, до обикновения германец стигнаха сведенията , как този *** се сдоби с властта, стигнаха сведения за незаконното отстраняване на Янукович, за снайперистите за които разказа естонския външен министър, за американската приватизация в Украйна - ярък пример е Хънтър Байдън, за реденето на кабинета от В. Нюланд. Т.е. до обикновения германец стига всичко необходимо да си извади елементарния извод, че Германия не е на морална позиция, зад което прозира тотална зависимост от САЩ!Защото германеца не иска да се освободи от това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 6
STRAHO
преди 9 години
Защо никоя медия не пише за насилствената мобилизация на Българи? За избитите от хунтата Българи? :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още