IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът ограничи възможностите за паралелен износ на лекарства

Фармацевтичните компании ще са длъжни да посочват причините за изтеглянето на медикамент от пазара

12:13 | 23.10.13 г. 5
Парламентът ограничи възможностите за паралелен износ на лекарства

Фармацевтичните компании у нас ще бъдат задължени да посочват конкретните причини за изтеглянето на лекарство от пазара пред българската и европейската агенция по лекарствата. Това решиха депутатите с приетите на първо четене промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

В законопроекта се предлага паралелен износ на лекарствени продукти от България, отпускани по лекарско предписание, да се извършва след изпращане на уведомление до Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) за всеки конкретен случай, предаде БТА.

Приетите промени в закона са внесени от Нигяр Джафер (ДПС) и Емил Райнов  ("Коалиция за България") и целят да ограничат паралелния износ на лекарства от България, когато те са в ограничени количества и износът може да застрашат живота и здравето на гражданите у нас.

В мотивите към законопроекта се посочва, че мерките за ограничаване на разходите за лекарства в ЕС и действащата в България регулация гарантират ниски цени на лекарствените продукти, но същевременно водят до дефицит поради наличието на паралелен износ на определени продукти от територията на страната. Експортът на медикаменти, които се дават с рецепта, съставлява до 7 процента от общия пазар или по цени на производител до 85 млн. лв. на годишна база за 2012 г., отбелязват още вносителите.

Проектът залага и създаването на експертен съвет по търговия на дребно с лекарствени продукти към ИАЛ, който ще разработва национални критерии за осигуряване на равномерен достъп до лекарствени продукти.

Повече за дебатите по проекта четете в Dnes.bg
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
vstoykov
преди 10 години
Можеш ли да ми обясниш защо за производителите е изгодно да произвеждат по-малко лекарства (което води до по-малко продажби)? Как така правенето на по-малко продажби е по-изгодно за производителите?Защо при липса на забрана за износ на чесън на пазара няма дефицит на чесън - всеки, който иска да си купи може да го направи? С какво пазарът на лекарства е по-различен от пазара на чесън? И как ограничаването на износа на чесън би било изгодно за производителите на чесън?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 4
kroki
преди 10 години
Най-после някой да се обърне внимание на лекарствената политика. Щото при ГЕРБерите такава въобще нямаше - лекарствата поскъпнаха 8 пъти, а някои и изчезнаха от пазара заради печалбите на производителите от паралелния им износ в чужбина!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Ми спи... 120 дена стои пред парламента и иска оставка, някой чува ли? Така е с мирните протести - много са удобно за не чуване. Ама да хванеш бухалката не "европейско" и ще бъдем санкционирани милиметър да мръднем от очертаната ни европътека... Така, че не си прав. Гражданите протестираха много, файда никаква докато е само мирно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
vstoykov
преди 10 години
Така наречените граждани спят. Пак разрешиха на фармацевтичната мафия да си купи закон, който е в нейна полза и в ущърб на българските граждани и собствениците на български производители на лекарства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
vstoykov
преди 10 години
Що за глупост е да се ограничава износа?Така не се ли нарушава принципа за свободно движение на стоки?Това, че лекарствата щели да свършат и да останем без лекарства, ако няма бюрократични пречки пред износа не е сериозно.Няма никаква логика производителят на лекарства да откаже да произведе допълнително количество (което ще му донесе допълнителна печалба), което да компенсира износа, така че да има достатъчно и за клиентите в страната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още