IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството одобри бюджет на НЗОК от 2,82 млрд. лв. за 2014 г.

Заложени са механизми за увеличаване на контрола върху извършваните плащания и разходването на публичния ресурс

15:53 | 30.10.13 г. 1
Правителството одобри бюджет на НЗОК от 2,82 млрд. лв. за 2014 г.

Правителството одобри законопроекта за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2014 г. и предлага на Народното събрание да го приеме, съобщават от пресслужбата на кабинета.

Законопроектът е одобрен от Надзорния съвет на НЗОК след изразяване на становище от страна на министъра на здравеопазването и в съответствие с възможностите на бюджетната макрорамка.

През 2014 година НЗОК ще разполага с 2,82 млрд. лева., от които 2,47млрд. лева. са за здравноосигурителни плащания.

За болнична медицинска помощ в бюджета са предвидени 988 млн. лева., за лекарствени продукти – 556 млн. лева, в т. ч. лекарствени продукти и диетични храни за специални медицински цели за домашно лечение в размер на 527 млн. лева. За лекарствена терапия при злокачествени заболявания са предвидени 145 млн. лева.

Предвидените средства за плащания от трансфери от Министерството на здравеопазването (МЗ) са общо в размер на 13,4 млн. лева. Те са предназначени за дейности по амбулаторно проследяване на болни с психични заболявания и на болни с кожно-венерически заболявания, както и за интензивно лечение. В тези средства е включена и сумата за доплащане на частта от потребителската такса, която е разлика над 1 лев за пенсионерите. 

В бюджета на НЗОК са предвидени и 1 млн. лева за дейностите за асистирана репродукция, които са започнали през 2013 г. От 2014 г. финансирането на тази дейност отново преминава в МЗ.

Предвидени са и 104 млн. лева за други здравноосигурителни плащания.

С рамката на бюджета на НЗОК се осигуряват оптимални възможности за финансиране на здравеопазването през 2014 г., заложени са механизми за увеличаване на контрола върху извършваните плащания и подобряването ефективността на разходването на публичния ресурс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
stoiloff
преди 10 години
По време на криза (чума) пир!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още