IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надзорът на НЗОК прие бюджета за 2014 г.

Средствата за болниците са по-малко от заложените през тази година

17:16 | 29.10.13 г.
Надзорът на НЗОК прие бюджета за 2014 г.

Общо 988 млн. лв. за болниците и 145 млн. лв. за онколекарства през 2014 година са заложени в бюджета на здравната каса за 2014 година. На извънредното си заседание снощи Надзорът прие бюджета на институцията за догодина, съобщиха от пресцентъра на касата.

Парите за болниците са по-малко от заложените през тази година. Припомняме, че в бюджета за 2013 година за лечебните заведения бяха предвидени близо 1,2 млрд. лв., а към последното тримесечие е налице дефицит от около 130 милиона лева и затова не е възможно да бъдат изплатени 100% от разходите.

През 2014 година касата ще разполага с 2,823 млрд. лв., от които 2,472 млрд. лв. – за здравноосигурителни плащания. За болнична медицинска помощ в бюджета са предвидени 988 млн. лв., за лекарствени продукти – 556 млн. лв., в т.ч. лекарствени продукти и диетични храни за специални медицински цели за домашно лечение в размер на 527 млн. лв., за лекарствена терапия при злокачествени заболявания – 145 млн. лв.

Предвидените средства за плащания от трансфери от Министерството на здравеопазването (МЗ) са общо в размер на 13 млн. лв. Те са предназначени за дейности по амбулаторно проследяване на болни с психични заболявания и на болни с кожно-венерически заболявания, както и за интензивно лечение. В тези средства е включена и сумата за доплащане на частта от потребителската такса, която е разликата над 1 лев за пенсионерите.

В бюджета на НЗОК са предвидени и 1 млн. лв. за дейностите за асистирана репродукция, които са започнали през 2013 г. От 2014 г. финансирането на тази дейност отново преминава в Министерство на здравеопазването.

Средствата от 104 млн. лв., предвидени за други здравноосигурителни плащания, могат да се разходват по решение на Надзорния съвет на НЗОК, след предоставянето на пакет от мерки за оптимизиране на здравноосигурителните плащания и контрола, внесен от министъра на здравеопазването в Министерския съвет, в следните направления:

 - Усъвършенстване на механизмите и критериите за договаряне и заплащане на лекарствените продукти и медицинските изделия, финансирани от бюджета на Националната здравноосигурителна каса;

- Прецизиране на обхвата и съдържанието на медицинските стандарти в болничната и извънболничната медицинска помощ;

- Подобряване на изискванията и критериите за медицински и финансов контрол върху дейността на изпълнителите на медицинска и/или дентална помощ и аптеки.

Надзорът на здравната каса потвърди възможностите на институцията да заплати 80% от извършената болнична медицинска дейност за месеците септември, октомври и ноември т. г., като останалите 20% от извършената и отчетена дейност ще бъдат платени през януари 2014 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:54 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още