IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравната каса няма да иска актуализация на бюджета*

Дефицитът от тази година ще се прехвърли към следващата

10:25 | 29.10.13 г. 1
Здравната каса няма да иска актуализация на бюджета*

Актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) няма да има, реши Надзорният съвет на институцията на поредното си заседание, продължило до късно снощи.

И за ноември болниците ще получат 80% от изработеното, а остатъка от парите ще получат с бюджета за следващата година, което означава, че дефицитът от 90 милиона се прехвърля в следващата година, съобщава БНТ.

Касата смяташе актуализацията на бюджета за възможна. Дори бяха подготвени документи, според които със 100 милиона ще се актуализира бюджетът за тази година. Обсъжданият вариант беше да се намали дефицитът от 90 милиона, като се увеличи събираемостта на здравни вноски. Ако НАП събере здравните осигуровки от всичките си длъжници, можело да се съберат още 150 милиона. Шефът на приходната агенция обаче коментира, че това няма как да стане.

Националната здравна каса е упражнявала натиск върху директорите на болници, като ги е карала да се отчитат с фалшиви фактури. Това обявиха днес от БЛС. Ръководството на Съюза внесе сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров, с който информира разследващите органи за искането на касата директорите да представят отчети само за 80% от извършените дейности за септември. Според лекарския съюз това било рекет и склоняване към извършване на документни престъпления.

След среща на премиера Пламен Орешарски с председателя на Българския лекарски съюз (БЛС) Цветан Райчинов, на зъболекарския съюз д-р Миланов и на управителя на здравната каса д-р Румяна Тодорова стана ясно, че премиерът е обещал още 27 милиона лева за болниците за септември, за да се разплати НЗОК с тях на сто процента. Все още не е ясно обаче откъде може да бъде намерена подобна сума.

Представителите на съсловните организации са изразили недоволството си от проектобюджета на касата за догодина, като са поискали при дефицит актуализацията на бюджета на институцията да става в средата на годината.

От БЛС са посочили свои предложения за бюджета за догодина - имунизациите да минат към Министерството на здравеопазването, здравната вноска да се повиши с 1% или да има доплащане на пациенти. Според тях здравната система е недофинансирана.

* Допълнена с предложението на Пламен Орешарски към 12.10 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Tony
преди 10 години
Ха ха! Няма да иска актуализация и няма да си плати!! :)На когото има да дава, касата ще го извини! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още