IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преизпълнението на приходите от здравни вноски ще отиде за болниците

НАП чака 30 млн. лв от неизплатени от работодателите здравни вноски

12:56 | 25.10.13 г.
Преизпълнението на приходите от здравни вноски ще отиде за болниците

Националната агенция по приходите очаква 30 млн. лева от декларирани, но неизплатени здравни вноски, с които ще бъде платено на болниците. Това каза пред журналисти председателят на Надзорния съвет на НЗОК и зам.-министър на финансите Людмила Петкова, цитирана от БТА.

Тя уточни, че към момента тези пари не са налични, но това е очакваното преизпълнение на плана за събиране на здравни вноски на НАП. Тя увери, че приходната агенция полага усилия да се осигурят повече средства.

„Решили сме, че всички средства, които са в преизпълнение, ще отидат за разплащане с болниците“, заяви Петкова.

Изпълнителният директор на НАП Бойко Атанасов посочи, че това е приход от декларирани, но неизплатени към момента здравни вноски, без да уточни кои са най-големите работодатели, които ги дължат.

Петкова повтори позицията на здравната каса, че на болниците ще бъдат платени 80% от дължимите суми за извършена дейност за септември.

Националната здравноосигурителна каса може да заплати 80% от извършената дейност за месец септември, но институцията търси всякакви финансови възможности за заплащане и на останалите 20% от извършената и отчетена дейност от лечебните заведения за болнична медицинска помощ, заявиха вече от касата.

Ще се търсят и възможности за вътрешно компенсиране от други бюджетни параграфи за заплащане на извършената от лечебните заведения за болнична медицинска помощ дейност, която надвишава утвърдената за съответния месец надпрогнозна стойност, съобщават от касата.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още