IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дефицитът в бюджета на НЗОК може да стигне 130 млн. лв. до края на годината

Актуализацията е наложителна още през есента, смята управителят на здравната каса д-р Румяна Тодорова

13:29 | 22.08.13 г.
Дефицитът в бюджета на НЗОК може да стигне 130 млн. лв. до края на годината

Прогнозният дефицит в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) до края на годината се очертава да бъде в размер на 108 милиона лева, ако се запази тенденцията в изпълнението на бюджета към края на август. Това обяви управителят на институцията д-р Румяна Тодорова пред журналисти.

По нейни думи това означава необходимост от актуализация на бюджета на касата, което ще се обсъжда евентуално през септември от Народното събрание. Тодорова ще предложи събраните по сметката на НЗОК 108 млн. лв. в БНБ да
бъдат добавени към бюджета на институцията за тази година.

„Целта е да приключим годината с възможно най-малък дефицит“, посочи Тодорова. Но не изключи и възможност депутатите да прехвърлят дефицита на касата към бюджета за следващата година. Тя уточни, че последната дума за възможна ревизия на бюджета на институцията има парламентът и не се ангажира с обещание дали това ще се случи с мотив, че бюджетът на касата е зависим от държавния. По прогнозни сметки на Министерство на финансите  дефицитът в НЗОК ще е 130 милиона лева, каза още Тодорова.

Недостигът на средства за здравноосигурителни плащания очаквано е най-голям в болничната помощ – 361 милиона лева. Надзорният съвет на институцията е взел решение той да бъде покрит с оперативния резерв от 269 милиона лева. Най-вероятно резервът ще бъде отворен през следващото тримесечие, поясни Румяна Тодорова.

Недостигът за лекарства се очертава в размер на 34 милиона лева, за дентална помощ – 12 милиона лева, за медицински изделия – 11,5 милиона лева, за специализирана извънболнична помощ – 1,3 милиона лева.

Надзорът на касата е решил да покрие част от дефицита чрез пренасочване на средства от дейности с излишък, като административните дейности, към тези с недостиг.

Към края на юли общите приходи на здравната каса възлизат на са 1,37 милиарда лв., или 50,8 на сто, като за здравноосигурителни вноски са 46,4 на сто. Общо разходите на касата към момента са 1,6 милиарда лева, или 60 на сто, отчете Тодорова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:08 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още