IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Тодорова: НЗОК няма да позволи отново пари за здраве да се пренасочат другаде

Очакваме държавата да гарантира, че 80 млн. лева от преизпълнение на приходите ще се изразходват за покриване на дефицити в касата

11:51 | 24.07.13 г.
Р. Тодорова: НЗОК няма да позволи отново пари за здраве да се пренасочат другаде

 

Очертава се дефицит в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) между 60 и 100 милиона лева до края на годината, но все пак разполагаме с оперативния резерв от 269 милиона лева и други 80 милиона лева от преизпълнение на приходната част за миналата година. Това заяви новоизбраният управител на здравноосигурителната каса Румяна Тодорова пред БНТ.

Тя потвърди, че в началото на годината по бюджета на касата са декларирани малко над 82 милиона лева от надвнесени осигурителни вноски, или това са средства от преизпълнение на миналогодишния бюджет, с които би могло да се покрие голяма част от очертаващия се дефицит, но след като средствата бъдат разрешени за ползване.

„Въпросът е тези 80 милиона да бъдат разрешени за ползване, защото те се ползват от държавата като оборотни. Но така или иначе те са за здраве и ние ще държим на тях, каза Тодорова. „Веднъж загубихме 1,5 милиарда лева. С много лека ръка бяха дадени тези средства на държавата“, каза тя, визирайки средствата от резерва на касата, които през 2010 година бяха прехвърлени към държавния бюджет.

По нейни думи проблемът с дефицита на НЗОК е сериозен до момента, до който държавата не гарантира тези 80 милиона лева по предназначение за здраве. Именно по този въпрос разчитаме на много сериозен дебат, посочи шефът на касата. „Смятам, че ролята на здравната каса е да настоява здравноосигурителните плащания да отиват за здраве, а не незнайно къде“, заяви Тодорова.

За бюджета на институцията за настоящата година тя посочи, че конкретно за последните два месеца той не е разчетен, а разпределението е направено така, че тези 269 милиона лева от оперативния резерв да покрият последните два месеца от годината, което по нейни думи е изключително рисковано. „Такъв бюджет виждам за първи път. Оказва се, че той е от две-три години. По закон бюджетът се формира като се заделят 10% оперативен резерв, който Надзорният съвет може да разблокира в края на годината, когато се види къде има дефицити. Но да се оставят цели два месеца и да се разчита само на тези средства, е изключително рисковано, заключи Тодорова.

В момента се работи по преразпределение на наличните средства по пера, увери управителят. „При здравноосигурителните плащания икономиите са много малко, а нека припомним, че в последната година бяха прехвърлени много дейности от министерството към касата, които допълнително товарят бюджета на НЗОК“, каза Тодорова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още