IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дефицитът на здравната каса се очаква да достигне 360 млн. лева за годината

Към момента дупката в бюджета на касата е 140 млн. лева и ще се покрие с пари от резерва

14:01 | 22.07.13 г. 3
Дефицитът на здравната каса се очаква да достигне 360 млн. лева за годината

Дефицитът в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е достигнал 140 млн. лева, а до края на годината се очаква дупката в бюджета на касата да нарасне до 360 млн. лева.

Това съобщи новоизбраният управител на институцията д-р Румяна Тодорова, цитирана от БТА.

„Към момента, при тази тенденция на изразходване на заложения бюджет на НЗОК, се очертава дефицит 140 млн. лева, като се очаква до края на годината той да достигне близо 360 млн. лева“, посочи Тодорова.

Тя обясни, че тези 140 млн. лева към момента ще бъдат покрити с пари от оперативния резерв на здравната каса, който възлиза на 269 млн. лева. По думите й до края на годината обаче дефицитът ще надхвърли сегашната сума в резерва с около 100 млн. лева.

Касовото изпълнение на бюджета към 30 юни показва, че за болнична помощ са изразходвани 63,5 на сто от средствата, за дентална помощ - 59,2 на сто, за лекарства за домашно лечение, за които здравната каса плаща - 58,6 на сто, за специализирана извънболнична медицинска помощ - 51,1 на сто, посочи Тодорова.

Според нея дефицит ще има и при средствата за лекарства за домашно лечение - около 83 млн. лв., като причината за това е по-големия брой на болните. Например наличните вирусни хепатити през 2012 г. за първото тримесечие са били 1277, а за същия период на 2013 г. са 1501, посочи тя.

Другата причина е непрекъснато променящият се позитивен лекарствен списък. Третата причина е включването на нови заболявания по наредба 38 – от 180 диагнози ще станат над 340, обясни д-р Тодорова.

През 2012 г. има каси, които са надвишили регулативните стандарти с 27- 31%. Няма отговор за причините за това. Затова сме започнали анализ на амбулаторните листове за 2013 г., за да се види какви стандарти са назначени и какво касата е заплатила, обясни д-р Тодорова.

Ще се проверят и районните каси, за да се види как те са осъществили своя контрол, допълни тя.

На въпрос за драстичните разлики в цените на скъпоструващи медикаменти Тодорова коментира, че при договарянето на лекарствата за онколечение в болниците един и същи продукт е договорен на различни цени, като има такива, които са договорени с разлика от 400 лв.

„Изводът е, че трябва да се договарят големи количества, за да се договарят по-големи отстъпки, а не всяка болница да договаря сама цените с доставчиците на лекарства”, смята управителят на НЗОК.

Румяна Тодорова даде заявка, че ще търси къде са средствата от здравноосигурителни вноски за миналата година, които бяха събрани над предвиденото в бюджета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
Дефицита ще бъде много повече! Като се знае колко роми източват касата, а и българи работещи а водещи се безработни. Защо всичко това се толерира от парламента, а работещите и предприемчивите се мачкат от всички? Нима не се усещат дупетатите, че така се самоубиват? Боже колко простотия има по света, а най-вече у нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още