IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НЗОК ще разполага със 71 млн. лв. повече през 2013 г.

Бюджетът на здравната каса за догодина е най-високият през последните 20 години, каза управителят на институцията д-р Пламен Цеков

11:27 | 10.10.12 г. 2
НЗОК ще разполага със 71 млн. лв. повече през 2013 г.

Бюджетът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2013 година ще бъде със 71 млн. лева по-висок от миналогодишния, или общо 2,7 млрд. лв., каза управителят на институцията д-р Пламен Цеков в интервю за БНТ.

Като посочи, че това е най-високият бюджет на касата през последните 20 години, Цеков поясни, че допълнителните средства ще бъдат разпределени равномерно между всички пера – за лекарства, за болнична и извънболнична помощ и други.

„Надявам се  да има увеличение за всеки по малко. Все пак трябва да търсим баланс между всички представители на медицинската помощ“, коментира д-р Цеков.

На въпрос за поевтиняването на лекарствата той съобщи, че през последните няколко месеца цените на над 400 медикамента са понижени в резултат на служебните проверки на комисията по цените на лекарствата към здравното министерство. Средно цената им е намалена с 10-15%, уточни той.

Очаква се комисията да разгледа цените на още около 500 лекарства, които предстои да поевтинеят. Управителят на здравната каса посочи, че намалението на цените на медикаментите се усеща по бюджета на НЗОК, която плаща по-малко средства за определени заболявания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Isumu
преди 11 години
Националната задруга за ограбване и корупция (НЗОК), за пореден път си повишава печалбата с по-голям бюджет срещу по-ниски разходи, на гърба на данъкоплатци, пациенти, съсловия и други граждани които нямат свои хора вътре!!!! Истинските по-ниски цени за лекарствата ще дойдат не от извиване на ръцете на звената по веригата на лекарственото снабдяване (производител, търговец на едро, търговец на дребно), а чрез демонополизиране на задължителното здравно осигуряване и налагането на институционален контрол върху касата, която !!!по-закон!!! е държава в държавата => в българските условия = мафия и корупция!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
НЗОК ще разполага със 71 милиона лева повече ... ако не ни мине котка път, са пропуснали да кажат управляващите. Не бързайте господа. Тези пари ние първо трябва да ги изкараме, след това да ви ги платим като данъци и осигуровки и чак тогава НЗОК ще може да "разполага" с тях. Защото икономиката може да не пожелае да се съобрази с прогнозите за ръст и да продължи да се свива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още