IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси затвориха на червено, но британският FTSE достигна нов рекорд

Банковият и петролният сектор записаха най-големи спадове в понеделник

19:44 | 09.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейските борсови индекси отбелязаха понижения в понеделник, като банковият и петролният сектор записаха най-големи спадове.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 загуби 0,49%, предаде CNBC.

Същевременно британският FTSE 100 се повиши с над 0,38% и достигна ново рекордно високо равнище на фона на поевтиняване на британския паунд след коментарите на британския премиер Тереза Мей през уикенда за "твърд Brexit". Спадът на паунда обикновено подкрепя бизнеса на компаниите износители.

Автомобилният сектор беше сред най-успешно представящите се в понеделник, като нарасна с 0,39 на сто. Акциите на Volkswagen поскъпнаха с 4,5% заради новините, че е близо до постигането на споразумение с американското министерство на правосъдието на стойност над 4 млрд. долара за уреждането на скандала заради манипулираните данни за вредните емисии. Междувременно мениджърът на VW Оливър Шмид беше арестуван и предстои да се яви в съда по-късно в понеделник по обвинения за измама в САЩ, предаде Ройтерс.

Акциите на компаниите от телекомуникационния сектор продължиха спада си в понеделник, като тези на Vodafone поевтиняха с 1,6%, след като UBS понижи ценовия таргет за компанията. Акциите на компаниите от сферата на туризма също загубиха от цените си, като тези на германския авиопревозвач Lufthansa загубиха над 6 на сто.

По време на следобедната търговия банковите книжа се представиха нй-зле, потъвайки с над 1,6%.

На фронта на корпоративните новини акциите на френската фармацевтична компания Ipsen поскъпнаха с 0,35%, след като обяви, че ще купи активи на Merrimack.

Безработицата в еврозоната е останала без изменение на равнище 9,8% през ноември, сочат данни на Евростат, публикувани днес.

Индексът на Halifax за жилищните цени във Великобритания е нараснал с 1,7% на месечна база през декември, което е най-високата стойност от март миналата година, предаде Ройтерс.

Други данни, оповестени също днес, разкриха, че германското индустриално производство се повишава през ноември, отправяйки сигнал, че най-голямата икономика в Европа е приключила годината на стабилна основа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още