IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как банките оценяват жилищата?

13:25 | 25.05.10 г. 4
Автор - снимка
Създател
Как банките оценяват жилищата?

Повод за този мини-постинг е един коментар от статия, която прочетох, който много точно отразява имотната лудница, в която се намираме. И сега коментарът unplugged:

Вчера питах в една банка за инвестиционен кредит от 45 000 евро с разработен бизнес-проект. Условията бяха обезпечение на недвижим имот, оценен от банката на минимум 90 000 евро + 16% годишна лихва + такси на банката.

Какво да кажа - без коментар! Значи самите банки оценяват жилище, което на пазара е 90 000 евро, на 45 000 евро. А на нас ни пробутват кредити :) Въпреки че примерът е за инвестиционен проект, аз го давам само като илюстрация за реалното мислене на банкерите и за тяхната оценка на пазара на имотите. Понякога човек получава информация от най-невероятни източници :)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:53 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
brat domingo
преди 13 години
В тази връзка и аз да споделя опита си. В момента търся да закупя жилище. Харесах един имот и се договорих със собственика за цената. Обаче възникна проблем. Оказа се че имота е ипотекиран и за да свали ипотеката, банката иска да се представи пазарна оценка на имота, изготвен от определена агенция, която няма нищо общо със сделката. Оказа се, че т. нар. "пазарна оценка", която тази агенция изготви, е доста по-висока от това, което сме се договорили и банката отказва да свали ип. Сделката пропадн
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
onlineivo
преди 13 години
По този начин те единствено си гарантират бързо излизане от експозицията в случай на дефолт на бизнеса Ви, като продадат имота на цена по-ниска от пазарната. Причината тя да бъде двойно по-ниска най-вече е стагнацията на имотния пазар, където понятието "бързо-ликвиден" придобива филосовски смисъл... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
onlineivo
преди 13 години
Мисля че автора на горния пример не е разбрал правилно ситуацията. До колкото разбирам въобще не е ставало въпрос за това че нещо струващо 90 всъщност за един банкер струва 45... От текста става ясно че проекта е за стартиращ бизнес, където в тази криза рисковете са крайно изострени. Мисля че си попаднал на позитивно настроени банкери, щом са предложили единствено завишаване на обезпечителния марж до 200% като единствена компенсация на риска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още