IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищата в САЩ са поевтинели с над 3% през първото тримесечие

Само в рамките на март жилищата в 20-те най-големи града на страната са поевтинели средно с 0,5% на месечна база

17:06 | 25.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Жилищата в САЩ са поевтинели с над 3% през първото тримесечие

Изтичането на данъчните стимули на американското правителство за купувачите на първи имот и скокът в броя на принудително отнетите жилища намалиха активността на пазара на имоти в САЩ в началото на тази година. 

В резултат на това цените на еднофамилните къщи в най-големите американски градове са се понижили с 3,2% през първите три месеца на тази година спрямо предходното тримесечие.

Това показаха индексите на цените на жилищата на Standard & Poor's/Case Shiller, които са известни като едни от най-надеждните ориентири за тенденциите на пазара на недвижимо имущество в страната.

В сравнение с първото тримесечие на 2009 г. продажните цени на жилищата в 20-те най-големи града в САЩ са се увеличили с 2 на сто, което показва, че пазарът на имоти все пак се намира в по-добра форма в сравнение с миналата година.

Само в рамките на март жилищата в 20-те най-големи града на страната са поевтинели средно с 0,5% на месечна база, след като цените им паднаха с 0,9% през февруари. В сравнение с март 2009 г. жилищата в 20-те големи града на САЩ са поскъпнали средно с 2,3%.

Еднофамилните къщи са поевтинели в общо 12 от 20-те града, включени в проучването. Междувременно индексът, който следи ценовите нива в десетте най-големи мегаполиса, се понижава с 0,4% на месечна база, а отчита ръст от 3,1% спрямо миналия март, което се дължи до голяма степен на занижената база отпреди година.

Цените на жилищата в големите американски градове отбелязаха последователни 16 рекордни спада на годишна база в периода от октомври 2007 г. до януари 2009 г., след което темпът на понижение започна постепенно да се забавя.

За това помогнаха ниските лихвени проценти по ипотечните заеми, правителствените мерки за подкрепа на купувачите на първи имот чрез отпускане на данъчен кредит до 8 хил. долара и бавното стабилизиране на пазара на труд.

Към 17:00 ч. българско време щатският долар поскъпва с 1,2% срещу еврото, като двойката EUR/USD се котира на ниво от 1,2229 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още