IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доколко резултатите изпълниха прогнозите на публичните дружества?

Дори и при разминаване на резултати и прогнози публикуването на финансови цели със сигурност улеснява акционерите; у нас „гледащите напред“ дружества са все още много малко...

10:05 | 26.05.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Доколко резултатите изпълниха прогнозите на публичните дружества?

От: Екип на Investor.bg

Всеки инвеститор се интересува най-вече от бъдещите резултати на една компания. Гледането в миналото също е от съществено значение при оценката на едно дружество, но бъдещото развитие е далеч по-важно при вземането на инвестиционно решение. Ето защо тези компании, които държат на своите акционери, винаги публикуват прогнозни резултати в годишните си доклади за дейността и при нужда ги актуализират през годината.

Естествено, всяко едно актуализиране не се гледа с добро око, тъй като променя стратегията на инвеститора, взета в началото на годината. Дружествата, които представят консолидирани отчети, са задължени дори и по закон да предоставят в своя доклад вероятното бъдещо развитие на предприятията от групата като цяло.

Едва шест компании от SOFIX бяха предоставили някакви конкретни параметри за прогнозни приходи и/или печалби за 2009

За съжаление, едва шест компании от SOFIX бяха предоставили някакви конкретни параметри за прогнозни приходи и/или печалби за 2009. Това са Евроинс АД, Холдинг Пътища АД, Монбат АД, Неохим АД, Оловно-цинков комплекс АД и Топливо АД. Разбира се, много е трудно по време на криза да се прогнозират приходи и печалби, но прави чест на тези дружества, които се опитват да го правят и улесняват инвеститорите. След излизането на одитираните консолидирани отчети екипът на Investor.bg направи справка доколко дружествата са изпълнили своите прогнози.

Очакванията на Оловно-цинков комплекс АД са били приходите от продажби да достигнат близо 98 млн. лв. и да бъдат извършени разходи за дейността за около 91 млн. лв. Към края на годината тези параметри изглеждат така: приходи от продажби за 126 млн. лв. и разходи за дейността – 116 млн. лв., или преизпълнение на годишната прогноза с малко над 10%. Основните предположения относно прогнозата са: средна прогнозна цена на тон метал 1 300 долара/т и валутен курс 1,50 лев/долар, а годишната цена достига 1719,27 долара/т и валутен курс 1,36 лев/долар.

Прогнозата за дейността на дружеството през 2010 г. е цените на металите да се задържат или темпът на понижение да забави осезаемо своя ход. Но дружеството отчита, че все още е трудно да се прогнозира развитието на индустриалния сектор, както в световен, така и в регионален мащаб. При производство и реализация на плануваните количества метали и съпътстващи ги продукти дружеството очаква приходите от продажби да бъдат близо 150,5 млн. лв. и да бъдат извършени разходи за дейността за около 142 млн. лв. Основните предположения относно прогнозата са: средна прогнозна цена на тон метал 2 250 долара/т и валутен курс 1,45 лев/долар.

През 2009 г. очакваните неконсолидирани продажби на Неохим АД бяха около 220 000 тона при очаквани постъпления за периода от около 94 млн. лв. Към края на годината компанията показва неконсолидирани приходи от продажби от около 104 млн. лв., което представлява препокритие на годишната прогноза с над 10%.

Дружеството смята да отдели повече средства за инвестиции в периода след приключване на икономическата криза. Дотогава Неохим АД смята да разчита на запазване на пазарен дял и финансова стабилност в допустими граници и да изразходва средства само по вече започнати проекти, свързани с изследователска и развойна дейност.

По прогнозни данни премийният приход на Евроинс АД за 2009 г. се очакваше да достигне 88 млн. лв. Към края на годината дружеството показва брутен премиен приход от близо 74 млн. лв., или изпълнение на годишната прогноза на 84%.

Дружеството очаква влиянието на кризата да продължи да оказва негативно влияние върху растежа на застрахователния пазар през по-голямата част от настоящата година. В тази обстановка оптимистичната прогноза на компанията е пазарът на общо застраховане да не отбележи ръст и през настоящата година. Поради тези причини фокусът на развитието на дружеството в краткосрочен план е към запазване на пазарния дял на компанията в размер на около 5%, но при съществена промяна на застрахователния портфейл в посока намаляване дела на автомобилното застраховане, намаляване на аквизиционните разходи и постигане на положителен технически резултат по основните застрахователни линии.

За 2009 г. ръководството на Монбат АД прогнозира нетни приходи от продажби от 148,502 млн. лв. Трябва да се има предвид обаче, че Монбат АД е една от малкото компании, които регулярно актуализират прогнозите си и публикуват ежемесечни данни. Според последната актуализирана прогноза, публикувана в началото на септември, дружеството очаква нетни приходи от продажби от 103,5 млн. лв. и нетна печалба от 18,1 млн. лв.

Резултатите, отчетени за финансовата 2009 г., сочат, че дружествата от групата на Монбат АД са реализирали на консолидирана база нетни приходи от продажби в размер на 114,994 млн. лв., което представлява препокриване на актуализираната прогноза от над 11%.

Нетната печалба на дружествата от групата на Монбат АД за 2009 г. е 15,436 млн. лв, което представлява покритие на актуализираната прогноза на 85%. Трябва също така да се има предвид, че прогнозите са правени при приета средна цена на оловото от 1250 долара/т за 2009 г., а реалната цена е била около 1719,27 долара/т.

Предвид липсата на прогнозируемост относно бъдещото развитие на пазара на тягови батерии за електрокари проектът на Монбат за производство на тягови елементи е отложен за 2010 г. Съществуват също така административни проблеми с пуска на завода за преработка на стари акумулатори в Сърбия и е удължен пусковият срок на завода за преработка на стари акумулатори в Румъния.

На консолидирана база прогнозните нетни приходи от продажби на Топливо АД за 2009 г. се е очаквало да достигнат 200 млн. лв., а очакваният финансов резултат 2 млн. лв. Към края на годината консолидираните приходи от продажби са около 159 млн. лв., или достигане на годишната прогноза от почти 80%. Дружеството обаче излиза на загуба от около 55 хил. лв. Целта на групата е да запази позициите си на пазара на строителни и отоплителни материали чрез добро задоволяване на нуждите на пазара и клиентите и посредством използването на най-голямото предимство, което компанията казва, че притежава - значителният опит и изключително развитата търговска мрежа в страната.

Очакваните консолидирани приходи за 2009 г. на Холдинг Пътища АД бяха в размер на 220 млн. лева, очакваната печалба – 10 млн. лв. Към края на годината дружеството показва приходи от над 144 млн. лв., което е покриване на 65% от прогнозираните. Компанията също така показва печалба към края на годината от над 5 млн. лв., или покритие на прогнозираната от около 50%. Тук обаче трябва да се имат предвид множеството спрени оперативни програми, което е труднопредвидим риск.

За съжаление, от всички компании в SOFIX, освен Оловно-цинков комплекс АД, единствената компания, която публикува конкретни прогнози за 2010, е Софарма. Фармацевтичното дружество прогнозира за настоящата година ръст на приходите от продажби между 12 и 15% на годишна база.

 

 

Покритие на прогнозираните годишни приходи

Покритие на прогнозираната годишна печалба

OTZK

138.00%

110%**

MONBAT*

111.00%

85.00%

NEOH

110%***

-

EURINS

84.00%

-

TOPL

80.00%


 

HDPAT

65.00%

50.00%

* Използвани са последните прогнозни данни на Монбат АД от 04.09.2009 г.
** Процент на покритие на оперативната печалба, тъй като има прогноза само за нея
*** Процент на покритие на неконсолидираната печалба, тъй като има прогноза само за нея

Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Свързани компании:

Монбат АД(MONB)

ЗД Евроинс АД(5IC)

Топливо АД(TOPL)

ОЦК АД /в несъстоятелност/(5OTZ)

Холдинг Пътища АД /в несъстоятелност/(6H2)

Неохим АД(NEOH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Maq7
преди 13 години
Браво, много добър анализ! Аз също все по-рядко попадам на конкретни прогнози и е много трудно да направиш анализ, гледайки единствено миналото... Искренно се надявам с отминаването на кризата, която пречи по един или друг начин да прогнозируемостта на мениджмънта, да виждаме все по-често и конкретни параметри...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още