IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С какви темпове растат стойностите на имотите у нас и в региона?

Стойностите на имотите в ЦИЕ са на 82,6% от нивата си в края на 2007

11:11 | 26.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
С какви темпове растат стойностите на имотите у нас и в региона?

След седем поредни тримесечия на спад стойностите на имотите в Европа обърнаха посоката си на движение през последното тримесечие на миналата година, когато се покачиха с 0,6% на тримесечна база.

През първото тримесечие на 2010 г. те отчетоха ръст от още 0,4%. Въпреки това, сравнено с година по-рано, са все още с 4,3% по-малки, както и с 19,7% по-ниски в сравнение с последното тримесечие на 2007 г., сочи нов доклад на CB Richard Ellis (CBRE).

Проучването приема за база стойността на имотите на континента в края на 2007 г., която е приравнена на 100%.

По тази оценка стойностите на имотите в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), в която влиза и българският пазар, се намират на 82,6% от своето ниво през последното тримесечие на 2007 г.

В това отношение пазарът у нас и в региона е един от сравнително по-стабилните в Европа, предвид факта, че при повечето процентът на възстановяване е по-нисък. Докладът показва също обаче, че процесът на спад в ЦИЕ все още не е приключил. Докато през предходното тримесечие стойностите в региона са били средно на 83,1% от нивото в края на 2007 г., то през първото тримесечие на настоящата година те са на ниво от 82,6%.

За сравнение, във Великобритания те са се повишили от 70,1% до 73,2%.

Според показателя най-стабилен е останал пазарът в скандинавските страни, където стойностите в момента са на ниво от 84,6% от тези в края на 2007 г. Най-голям спад към първото тримесечие на 2010 г. отбелязва Южна Европа и Ирландия, които са разгледани като един регион.

От началото на 2009 г. досега спадът е най-голям на пазара на Острова, на който стойностите са се понижили до 63,6% от нивата си през последното тримесечие на 2007 г.

Стабилизирането на стойностите от началото на 2010 г. се дължи на инвестиционния апетит към първокласни имоти, най-вече във Великобритания, казват от компанията. В континентална Европа стойностите продължават да се понижават, макар и с по-бавни темпове. Спадът за първите три месеца на тази година е 0,5% в сравнение с 1,1% за последното тримесечие на 2009 г.

По отношение на отделните сегменти на пазара на имоти, този на офис площите изостава най-много в своето възстановяване, докато търговските площи са водещи. Изключение прави офис пазарът във Великобритания, който е значително по-стабилен.

Публикуван наскоро доклад на Jones Lang LaSalle (JLL) показва, че наемите на някои офис пазари в Европа вече се стабилизират, като тези на Острова дори са започнали да се покачват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още