IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple детронира Microsoft и вече е най-скъпата технологична компания

След вчерашната сесия пазарната капитализация на компанията на Стив Джобс вече официално е по-голяма от тази на Бил Гейтс

08:45 | 27.05.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Apple детронира Microsoft и вече е най-скъпата технологична компания

Американската компания Apple официално вече е номер едно в технологичния сектор, след като движенията по време на вчерашната борсова сесия в САЩ я превърнаха в най-скъпо оценената компания от отрасъла. Досега тази позиция се заемаше от Microsoft.

По време на сесията Apple се движеше с ръст от 1,8 на сто, но в крайна сметка акциите на компанията приключиха с понижение от 0,45 на сто до 244,109 долара за брой. Това означава, че пазарната капитализация на компанията вече е над 222,1 млрд. долара.

На фона на това книжата на досегашния номер едно – Microsoft, поевтиняха с 4,07 на сто до 25,01 долара за брой и така пазарната капитализация на дружеството падна под 220 млрд. долара.

След вчерашните движения Apple се превърна и във втората най-скъпа американска компания, като вече е изпреварвана само от петролния гигант Exxon Mobil. Неговата пазарна капитализация възлиза на 282 млрд. долара.

Случващото се с Apple е едно от най-впечатляващите неща в корпоративната история на света. Причината за това е, че преди едва десетина години компанията се считаше за почти загинала. Бързо развитие на продукти, които промениха пазара на компютърни и мобилни услуги обаче помогнаха на Apple да стъпи здраво на краката си.

По ирония на съдбата именно Microsoft инвестира в конкурента си през 1997 г., когато започна вложение от 150 млн. долара в акции без право на глас на разработчика на Macintosh.

Изглеждащият обречен тогава Apple, днес има по-голяма пазарна капитализация от тогавашния монополист Microsoft, чиято операционна система Windows изглеждаше безвъзвратно победила Macintosh.

Инвестицията на Microsoft бе анонсирана през 1997 г. от Стив Джобс, основател на Apple, който именно през 1997 г. се завърна в компанията след разочароващите й резултати и изгради успехите й отново. Завръщането му през 1997 г. бе силно желано от акционерите на компанията, а в последната година всеки слух за здравословното състояние на Джобс се отразява крайно негативно на цената на Apple.

13 години по-късно с iPhone, iPod и iPad, Apple показа, че не големите изяждат малките, а бързите побеждават бавните.

Кризата на финансовите пазари не спря ръста на пазарната капитализация на Apple и спрямо рекорда от 2007 г. ( 200 долара за акция), книжата на компанията днес са с 25% по-скъпи (253 долара). Спрямо рекорда си от началото на 2000 г. (29 долара за акция) когато се спука интернет балона, книжата на компанията са скочили 10 пъти.

На този фон цената на Microsoft се представя трагично. Спрямо върха си от 59 долара по време на интернет балона (отчетен през 1999 г.) цената се е понижила над два пъти до 26 долара за акция вчера. Спрямо цената от 37 долара през 2007 г. (преди текущата финансова криза) цената е намаляла с 30%.

В момента коефициентът цена/печалба на Microsoft е само 13,5 спрямо 21,5 на Apple. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още