IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Положението в страната - „непоносимо“, но няма да става по-зле

Такова е преобладаващото мнение на българите. Изследване показва още, че доверието в банките и валутния борд остава стабилно

16:52 | 27.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Положението в страната - „непоносимо“, но няма да става по-зле

Мнозинството български граждани смятат, че най-лошата част от икономическата криза е отминала, не са съгласни на допълнителни лишения заради кризата, имат доверие във финансовата система на страната и стават все по-скептични към обсъжданите антикризисни мерки.

Това показват данните от национално-представително проучване на общественото мнение, осъществено от Институт „Отворено общество“ през март 2010 г.

Близо две трети от анкетираните определят положението в страната като „непоносимо”, съобщават за влошаване на финансовото си състояние през последните 12 месеца и заявяват, че по един или друг начин са засегнати от кризата.

В същото време мнозинството български граждани (58%) очакват през следващите 12 месеца икономическата ситуация у нас да се стабилизира и да започне да се подобрява.

Данните показват постепенно намаляване на страха от увеличаване на безработицата.

През март 2010 г. 29% от анкетираните изразяват очакване, че безработицата рязко ще се увеличи, докато година по-рано подобни опасения са имали 48% от анкетираните.

Въпреки финансовата кризата в съседна Гърция доверието в банковата система и валутния борд на България остава стабилно.

На този фон общественото мнение е поляризирано по отношение на антикризисните мерки на правителството. Мерките се радват на одобрението на 31% от анкетираните, докато други 30 на сто не ги одобряват.

Около 25% смятат, че никакви мерки не са предприети.

С най-силна подкрепа се ползват идеите за намаляване на данъците и осигуровките (70%), държавните служители сами да поемат своите здравни осигуровки (60%), както и увеличаването на акцизите на алкохола и цигарите (51%).

Най-малка подкрепа срещат предложенията за намаляване на заплатите и пенсиите (9%) и за увеличаване на ДДС и на плоския данък (12%).

Прави впечатление липсата на готовност сред гражданите да приемат допълнителни лишения в условията на криза. Над 85% от анкетираните отговарят отрицателно на въпрос дали биха се съгласили доходите им да намалеят с 5%, за да се избегне задълбочаване на икономическата криза в България.

Според анкетираните през последните 12 месеца най-голям напредък България е постигнала в сферата на вътрешния ред и сигурност. Най-наложително според тях е реформите да продължат в сферите на икономическия растеж, пазара на труда и здравеопазването.

През март 41% от анкетираните смятат, че като цяло България се развива към по-добро при управлението на правителството на Бойко Борисов, докато 32% смятат, че страната се развива към по-лошо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:58 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още