IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Н. Мартинов: В следващите 2 години ще пробваме новия таван за набиране на капитал на beam пазара

До момента подкрепата е за стартъпи – от идеята до IPO, но сега ще се търсят компании с приходи над 1 млн. лв. и доказан продукт, коментира партньорът в Impetus Capital

16:00 | 10.06.24 г.

В следващите две години ще пробваме да достигнем очаквания нов таван за набиране на капитал на beam пазара от 12 млн. евро. Това съобщи в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Николай Мартинов, партньор в Impetus Capital, след като преди дни стана ясно, че компанията за дялово финансиране "ИмПулс Растеж" започва публично предлагане на емисия варанти* на пазара beam.

„"ИмПулс Растеж" възнамерява след шест месеца да издаде нова емисия варанти на по-висока цена, като целта е да порасне през следващите две години с 30 млн. лева“, добави мениджърът.

Той уточни, че варантите ще се упражняват на всеки три месеца в продължение на една година. „Издаването на варанти на beam пазара е по-облекчено като регулации, а така ще се повиши и ликвидността на инструмента. Компанията ще набере 4,5 млн. лева с тази емисия, ако участват всички инвеститори“, отбеляза Мартинов.

Той уточни, че до момента са подкрепяни компании в по-ранен етап – от идеята до IPO, но сега ще се търсят основно компании с приходи над 1 млн. лв. и доказан продукт.

Ще има инвестиции и в млади и по-установени компании, заяви мениджърът и коментира, че през последните няколко години има твърде много подкрепа за млади стартъпи и не толкова за по-зрели.

Според Мартинов варантите са положителната промяна на БФБ през последните години. Те позволяват на инвеститора да придобие акции на определена цена за определен период от време.

„В нашия случай инвеститорите имат правото да купят акции на "ИмПулс" на 1,50 лв. в рамките на една година. Дългосрочните инвеститори получават възможността да планират инвестициите си и да инвестират регулярно в растеж. Краткосрочните инвеститори получават възможността с десет пъти по-малко пари да участват в движението на цените на акциите, без това да им ангажира толкова капитала, колкото досега“, обясни той какъв ще е графикът и ползата при използването на финансовия инструмент.

По думите му новите инвеститори, които все още се колебаят дали да спестяват в растеж, или да продължат да инвестират в депозити и ипотечни кредити, имат възможността да закупят акции, да фиксират цената, на която ще инвестират следващата една година – след това да наблюдават развитието на компанията и да решат дали да инвестират.

„По този начин мениджмънтът получава регулярност на плащанията", поясни Мартинов и заяви, че целта е да се инвестира в растящи иновативни български компании, като „леко повишаваме целта“.  

Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение!

*Варантите (warrants) дават на притежателя си правото, но не и задължението да купи или продаде предварително определено количество ценни книжа по предварително фиксирана цена в определен срок или на определена дата.

Какъв е недостатъкът при издаването на финансовия инструмент в средата на свръхрегулации? Как се развиват компаниите от портфолиото на "ИмПулс"? Как се развиват компаниите от портфолиото на "ИмПулс Растеж" може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:00 | 10.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още