IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николай Мартинов: „Болерон“ планира навлизане на съседни пазари

Листването на компанията на пазара за растеж beam ще я популяризира значително, смята представителят на Съвета на директорите

17:43 | 13.02.24 г.

Развитието на „Болерон“ ще бъде амалгама между два процеса – онлайн застрахователен брокер и създател на софтуерна платформа. Компанията ще навлиза на нови пазари, ще стартира като застрахователен брокер, за да тества услугите и след това ще продава на едро услугата „интернет застраховане“ – на телекоми, енергийни компании или интернет магазини. Това коментира Николай Мартинов, партньор в Impetus Capital и член на Съвета на директорите на „Болерон“, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

На 15 февруари „Болерон“ планира да осъществи първично публично предлагане на пазара beam на Българската фондова борса (БФБ). Компанията ще предложи на инвеститорите 1 179 323 нови акции. Ценовият диапазон ще бъде между 3,23 лв. и 9,95 лв. на акция. Максималната сума, която компанията може да привлече, е 11,7 млн. лв.

„Набраният капитал ще се използва за доразвиване на българския пазар и за навлизане на един или два съседни пазара – Румъния и Гърция“, каза Мартинов.

В края на миналата година Vivacom стартира съвместно с „Болерон“ нова платформа за онлайн застраховане. Тя позволява на потребителите да сключат различни видове застраховки – „Гражданска отговорност“, „Автокаско“, „Пътуване в чужбина“, „Имущество“ и др.

„Телекомите отварят много големи пазари. Един телеком, примерно, има 2-3 милиона абоната, докато „Болерон“ в момента обслужва 20 000. Един телеком би могъл да увеличи пазара на компанията десетократно или може би стократно“, каза Николай Мартинов.

Той коментира и негативните страни на българските стартъпи – според него по принцип те са недофинансирани. "С листването на БФБ този проблем се решава – компанията в момента няма достатъчно свободен капитал, за да завземе съседен пазар, но с парите, които ще привлече от инвеститорите, ще може да влезе на един или два пазара", каза Мартинов.

Според него листването на компанията на пазара за растеж beam ще я популяризира значително.

Основният риск пред дейността на „Болерон“ е тя да не успее да привлече капитал. 60% от стартъпите в света се провалят заради недофинансиране, в България са 80%. Конкуренцията от подобни компании в развитите страни не ме притеснява – западните инвеститори заобикалят нашия регион по много причини. И когато евентуално те влязат тук, „Болерон“ може да е завзел голяма част от Балканския полуостров и Източна Европа“, каза още Николай Мартинов.

Мартинов коментира и широкия ценови диапазон на планираното IPO – между 3,23 лв. и 9,95 лв. на акция. По думите му свитите ценови диапазони са характерни за по-големи компании.

„В дадения случай минималната цена беше наше изискване: ние се стремим да популяризираме развитието на капиталовия пазар и искаме да покажем на инвеститорите цената, на която сме влезли ние, като фондове. Оттогава обаче са минали две години и смятаме, че цената на компанията е по-висока, но ще оставим пазарът да реши. Горната цена е всъщност цената, на която фондовете очакват пазарът да оцени компанията“, каза още той.

Инвеститорите ще имат възможност да правят два вида поръчки при публичното предлагане – пазарна и лимитирана. Плюсовете на пазарната поръчка е, че винаги се класираш, пазарните поръчки имат приоритет. Недостатъкът в дадения случай е, че поради широкия диапазон при пазарната поръчка е нужно да се блокират пари върху максималната цена. В дадения случай по-скоро правилният подход е с лимитирана поръчка, коментира Николай Мартинов.

Материалът не е препоръка за вземане на инвестиционно решение.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:44 | 13.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още