IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС иска още по-строги ограничения на СО2

Планът на ЕК предвижда до 2020 г., емисиите от парникови газове в Съюза да бъдат намалени с 30% от нивата им през 1990 г.

19:46 | 28.05.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
ЕС иска още по-строги ограничения на СО2

Европейският съюз ще представи изненадващ нов план за борба с глобалното затопляне, според който страните от съюза ще трябва да изпълнят най-амбициозната програма за намаляване на емисиите от парникови газове в света през това десетилетие, съобщава британският Times.

Европейската комисия е решена да наложи новите ограничения на емисиите от СО2, въпреки финансовите затруднения на стария континент.

Според информация на Times планът на ЕК предвижда до 2020 г., емисиите от парникови газове в Съюза да бъдат намалени с 30% от нивата им през 1990 г., което ще струва допълнителни 39 милиарда евро на година.

Според съществуващите договорености, до 2020 г. ЕС трябва да намали емисиите от парникови газове с 20% от нивата през 1990 г., цената за което е 56 милиарда евро на година.

Аргументите на комисията са, че новите съкращения на CO2 емисии са много по-лесно постижими поради рецесията. За миналата година емисиите от парникови газове в Европа са се понижили с 10%, като следствие от затварянето на хиляди фабрики. Също през 2009 г. емисиите от CO2 вече са били 14% по-ниски от нивата през 1990 г.

След провала на световната среща за климата в Копенхаген през декември миналата година постигането на глобално споразумение за климата до края на 2011 г. е малко вероятно.

Според плана на ЕК, новите ограничения на емисиите от парникови газове ще намалят замърсяването на въздуха и ще подобрят здравето на милиони хора, което ще генерира в икономиката на Съюза годишно 9,4 милиарда евро.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:55 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още