IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 1 юни

08:06 | 01.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 1 юни

БНБ против таван на лихвите
в. Новинар 

БНБ е против въвеждането на таван на лихвите. Това стана ясно от думите на лидера на "Атака" Волен Сидеров след срещата му с шефа на финансовата институция Иван Искров. Той подходи консервативно към идеята на „Атака” за държавно регулиране на лихвите, обясни Сидеров. По думите му обаче в условията на криза трябва да се помага на бизнеса и гражданите, а това нямало да стане само със затягане на коланите, рязане на разходи и счетоводни мерки.

И Сидеров, и Искров обаче се обединили върху това, че са нужни мерки за съживяване на българската икономика. От своя страна от БНБ обясниха, че на този етап е необходимо преди всичко да се проследи внимателно и обстойно да се анализира развитието на банковата регулация в рамките на ЕС.

Дянков закрива агенцията за икономически анализи
в. Сега

Вицепремиерът Симеон Дянков предлага на Министерски съвет да се закрие държавната Агенция за икономически анализи и прогнози (АИАП). В агенцията работят 43 души, но само 29 от тях са анализатори, другите са обикновени чиновници.

АИПР е създадена да произвежда макроикономически анализи, да разработва различни икономически политики, т. е. да бъде инкубатор на мерки и идеи за българската икономика и финанси. Реално обаче тя е незабележима бюрократична структура. Дянков смята за съкрати излишната администрация, а анализаторите да назначи в МФ.

Искаме да правим кораби за Русия
в. Стандарт

Русия ще увеличи флота си с 1400 нови кораба. Това предвижда руската стратегия за флота до 2020 г. Строителството на 40% от новите кораби ще бъде дадено на външни фирми. България има потенциал да се включи в поръчките, заяви областният управител на Варна Данчо Симеонов. Той беше начело на бизнес делегация, която се върна от Санкт Петербург. В руския град е договорено сътрудничество с наши бизнесмени, проектанти и инженери в корабостроенето, кораборемонта и машиностроенето от Варна, Русе и Бургас, които са били в българската делегация. Имаме възможност за строителство на 25-30 кораба годишно, посочи Светлин Стоянов, председател на асоциацията на корабостроителите у нас. Според него предимството за България е, че най-големите кораби в руския флот са до 80 хиляди бруто регистър тона, а във варненския завод "Булярд" строят плавателни съдове по 100 хиляди бруто регистър тона. От руската страна са проявили и интерес за строителство на голяма почивна база по българското Черноморие, където ще отмарят граждани на Ленинградска област.

"Зелени" вадят компромати за шефа на строителния контрол
в. Сега

Началникът на ДНСК Иван Симидчиев, който до последно пазеше от багери незаконния ваканционен комплекс "Златна перла" край морето, има и други прегрешения. Шефът на строителния контрол е издал разрешение за пускане на лифт в Рила, след като вече е бил предупреден от министър Нона Караджова, че съоръжението няма ОВОС и е изградено в нарушение на три закона. Това разкрива организацията "Граждани за Рила".

Става дума за злополучния лифт в курорта "Бодрост-Картала" над Благоевград, който въпреки нарушенията вече е возил двама премиери. Въжената линия бе открита пред декември 2009 г. от Бойко Борисов, а през 2008 г. Сергей Станишев повися 2 часа в кабинката, след като лифтът заседна.

Щабът на Топалов очаква 500 хил. евро от съдебно дело срещу сайт
в. Дневник

Мениджърът на Веселин Топалов Силвио Данаилов е завел дело срещу сайта chessbase.com в Германия. Българският щаб твърди, че интернет изданието е предавало незаконно ходовете от мача за световната корона срещу Вишванатан Ананд в София.

Данаилов заяви за dnevnik.bg, че няма точно определена сума, за която е заведено делото. Мениджърът обаче уточни, че очаква поне 500 хил. евро, ако съдът се произнесе в полза на България. "В Германия е малко по-различно - съдът най-напред издава забрана, изчислява разходите по делото и след това определя глобата. Но това не е САЩ и не можем да очакваме милиони. Все пак интернет остава пространство, в което има законови дупки, които донякъде позволяват известно заобикаляне, както се случва с музиката и филмите."

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 14.09.22 г.
403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe

Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още