IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврозоната с рекордна за последните 12 години безработица от 10,1%

Над 23,3 млн. души в ЕС са безработни към края на април, от които 15,9 млн. са в еврозоната

13:17 | 01.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Еврозоната с рекордна за последните 12 години безработица от 10,1%

Безработицата в еврозоната продължи да расте през април и се повиши до рекордното за последните 12 години равнище от 10,1%. Състоянието на пазара на труда във валутния блок продължава да се влошава през тази година, след като стана ясно, че големият дълг на някои от страните, които използват еврото, може да разклати силно и без това крехкото възстановяване на техните икономики.

Нивото на безработица в еврозоната е било 10% през март и 9,2% преди година. Междувременно в 27-те страни от Европейския съюз (ЕС) безработицата остава 9,7% за втори пореден месец в сравнение с 8,7% преди година, показаха днешните данни на Европейската статистическа служба. Над 23,3 млн. души в ЕС са без работа в края на април, от които 15,86 млн. са в 16-те страните от еврозоната.

Само в рамките на април безработните са се увеличили с 25 хил. души както в ЕС, така и в еврозоната. В сравнение с април 2009 г. съкратените в ЕС са се увеличили с 2,4 млн., а в еврозоната - с над 1,27 млн.

Сред всички страни от ЕС най-високо е равнището на безработицата в Латвия (22,5%) и Естония (19,0%), които пристъпиха към сериозни съкращения на държавните разходи и заплати в публичния сектор, за да могат да се справят с бюджетните си дефицити. Испания също остава в топ 3 с безработица от 19,7%.

В същото време Холандия и Австрия остава страните с най-ниска безработица – 4,1% и 4,9% съответно. Прави впечатление още, че Германия е единствената държава от ЕС, в която нивото на безработица се е понижило през последните 12 месеца. Тя пада от 7,6% преди година до 7,1%, съгласно методологията на Евростат, като за това допринася увеличения износ и разрастването на фабричния сектор на страната.

Балтийските страни на свой ред претърпяват най-големи увеличения в нивото си на безработица. Там се отчита е най-високо ниво на безработица сред младите хора на възраст под 25 години – 44,6% в Латвия и 39,8% в Естония.

Икономиката на еврозоната отбеляза ръст от 0,2% през първото тримесечие, като пазарът на труда може би ще продължи да се влошава през тази година заради натрупаните дисбаланси в икономиката на 16-те страни от еврозоната.

Еврото поевтинява рязко с 1,5% срещу щатския долар днес, като към 13:00 ч. българско време двойката EUR/USD се котира на ниво от 1,2130 долара за евро. Повод за това даде не само повишението на нивото на безработица в еврозоната, но и притесненията за стабилността на банковия сектор в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:31 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още