IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Милиардер отвори най-големия мол в Русия

Растящите потребителски разходи в страната носят оптимизъм за развитието на търговията

21:27 | 01.06.10 г. 3
Автор - снимка
Създател
Част от фасадата на новия мол. Снимка: Crocus Group
Част от фасадата на новия мол. Снимка: Crocus Group

Руският милиардер Арас Агаларов, контролиращ компанията Crocus Group, отвори във вторник най-големия търговски център в Русия, наречен Vegas, съобщава Bloomberg. Плановете на инвеститора са да построи още два мола в Москва в следващите три години на фона на покачващия се оптимизъм за сектора поради повишението на потребителските разходи.

Новите проекти ще струват горе-долу толкова колкото и комплекса Vegas, където инвестицията възлиза на 16,7 млрд. рубли (540 млн. долара), е станало ясно от думите на Агаларов по време на откриването.

Търговският център се намира в югоизточната част на руската столица и заема площ от 400 хил. кв. метра, като сред ключовите наематели са френската търговска верига Auchan, руската верига за потребителска електроника OAO M.video, британската Next Plc и испанската Inditex.

„Нашият мол Vegas е само началото на новите проекти”, е коментирал Емин Агаларов, който е син на милиардера и търговски директор на Crocus. „Планираме още два Vegas-мола и няма да се откажем от тях.”

Crocus очаква да получи средства за предвидените вложения от държавната Сбербанк, която е отпуснала за първия проект около 11 млрд. рубли.

На 21 май руската статистическа служба съобщи, че продажбите на дребно в страната са се покачили през април до най-високото си месечно ниво от повече от година. В същото време данните на статистиката показват, че безработицата се е понижила до най-ниско равнище от четири месеца.

Продажбите на дребно нарастват за четвърти пореден месец, като за април растежът е бил 4,2 на сто след +2,9 на сто за март. Очакванията на Михаил Терентиев, анализатор в Nomura Holdings в Москва, са продажбите за цялата година да отбележат ръст от 4,5% и да се ускорят до 6% през 2012 г.

Според него възходящото движение ще се дължи на повишаващите се заплати, „връщащото се доверие и зараждащия се обратен тренд след спада в търговията”.

Арас Агаларов, който явно планира да се възползва от описаните тенденции, към момента, според списание Forbes, е 56-ти по богатство в страната и притежава активи на стойност 1,1 млрд. долара.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:33 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
mantis
преди 14 години
москва има как да поеме доста молове за разлика от други места
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още