IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 2 юни

08:01 | 02.06.10 г.
Преглед на печата за 2 юни

Застраховките за коли и имоти може да поскъпнат с 2%
в. Дневник

Компаниите в общото застраховане ще плащат данък от 2% върху събраните премии, като се запазва и 10-процентната ставка върху печалбата им. От допълнителен данък се освобождават животозастраховките и постоянните здравни застраховки. Това е последното предложение на финансовото министерство, става ясно от проекта на закон за данък върху застрахователните премии, публикуван на сайта на ведомството.

Данъкът ще се начислява върху събраните премии, като при разсрочено плащане на полиците дружествата ще дължат пари само за вече получените суми. В случаите, когато застраховател на по-късен етап преоцени полицата и върне част от премията или при предсрочно прекратяване на договора, компанията ще си приспада данъка върху върната част.

Главният архитект на Варна даде ход на спорния проект "Алея първа"
в. Дневник

Главният архитект на Варна Петър Йорданов е подписал в средата на май пет строителни разрешения за обекти, част от проекта "Алея първа" на "Холдинг Варна" АД. Новината беше потвърдена вчера пред "Дневник" от директора на Районната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК) – Североизточен район, във Варна Галин Баев.

"Става дума за пет сгради, които трябва да бъдат издигнати в северната част на крайбрежната зона във Варна", каза той. По думите му строителните разрешения са издадени на база предварителен проект и са били придружени с протокол от заседание на експертния съвет по устройство на територията към общината. "Под него имаше и подписи с особено мнение, но нещата са на много предварителен етап", каза още Баев.

Блокират сделките
в. Стандарт

Сделките в държавата може да се окажат блокирани. Заради липса на пари има опасност да спрат двата публични регистъра - търговският и имотният, научи "Стандарт". Агенцията по вписвания е с орязан бюджет и не плаща повече от 6 месеца на фирмите, които поддържат регистрите. Борчовете към тях са за над 2 млн. лева. Опитите на частниците да получат парите си засега са напразни. Ако обаче договорите се прекратят, регистрите ще спрат. Така нито една фирма не може нито да се пререгистрира, нито да впише в регистъра каквото и да било обстоятелство - промяна на адрес, седалище, акционерна структура. Подобно е положението и при сделките с имоти и земя - без вписване те не могат да се узаконят. Така продажбата дори и на една гарсониера става мисия невъзможна.

Електронен подпис ще издава кой краде фирми
в. Сега

Достъпът до Търговския регистър ще бъде затегнат, за да се пресече кражбата на лични данни и на фирми. Това ще стане с въвеждането на задължителен електронен подпис за четене на част от фактите и документите, които сега са напълно достъпни, за всеки, който ползва интернет. Това са част от предложенията за промени в закона, представени вчера от Американската търговска камара в България, КРИБ, БСК и БТТП.

Държавата спаси от блокиране най-големия съд
в. Сега

Държавното предприятие "Строителство и възстановяване" (бившето ГУСВ) ще върне на Софийския районен съд сградата на столичния бул. "Драган Цанков", в която в момента се помещават най-големият съд в страната и прокуратурата. Освен това ГУСВ спешно трябва да освободи веднага друга сграда - на бул. "Цар Борис III", където да се пренесе част от съда. Това бе решено вчера на среща на премиера Бойко Борисов и представители на съдебната власт. Очаква се кабинетът да гласува решението днес.

През 2005 г. правителството реши да премести съда и прокуратурата в сградата на бившето ГУСВ на "Цар Борис III", а предприятието да се пренесе на бул. "Драган Цанков". Сега и двете сгради остават за магистратите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:49 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още