IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Булгаргаз ще иска поне 23% поскъпване на газа от юли

Ако ДКЕВР определи по-малко поскъпване на газа, Булгаргаз ще изпадне в тежко финансово положение и не се знае колко време може да издържи, предупреждават от дружеството

13:26 | 07.06.10 г. 3
Автор - снимка
Създател
Булгаргаз ще иска поне 23% поскъпване на газа от юли

"Булгаргаз" ЕАД смята да представи пред Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) заявление за поскъпване на природния газ за третото тримесечие на годината с мининум 23%, заяви днес пред журналисти изпълнителният директор на дружеството Димитър Гогов.

В посочената цена не е включен т. нар. недовзет приход за първите две тримесечия на годината, който според предварителните оценки на дружеството е в размер на около 70 млн. лв. Той се е формирал поради по-ниските цени, които ДКЕВР е определила спрямо действителните разходи на Булгаргаз. Ако се включи и недовзетият приход, на което дружеството има право според наредбата за ценообразуване на природния газ, то тогава цената за третото тримесечие би трябвало да скочи с над 40%, допълни Гогов.

Той посочи, че при досегашните цени за първото полугодие Булгаргаз вероятно ще има около 50 млн. лв. счетоводна загуба.

Тъй като няма достатъчно средства, газовото дружество няма да нагнетява максимално газохранилището в Чирен, както се правеше през предните години. В Чирен за тази година се предвижда да бъдат нагнетени около 400 млн. куб. м газ.

Що се отнася до третото тримесечие, заявеният газ от Булгаргаз предвид заявките на потребителите в страната, е 405 млн. куб. м. Ако са необходими допълнителни количества, те ще се изтеглят от Чирен.

В случай че ДКЕВР определи по-малко поскъпване на газа от исканото от Булгаргаз, което официално ще бъде обявено на 10 юни, и като се имат предвид усреднените стойности на курса на долара, то Булгаргаз ще изпадне в много утежнено финансово положение. Не се знае колко време може да издържи компанията, ако не се вземат мерки, коментира още Гогов.

Той все пак конкретизира, че Булгаргаз би могъл да издържи между 1 и 6 месеца, ако продължава да продава в страната под себестойност, както е било през април и май. Продължителността на този период зависи от цените на газа на международните пазари и от това дали клиентите на Булгаргаз изплащат задълженията си към дружеството. Само за последния месец и половина финансовите средства на дружеството “са се стопили“ със 100 млн. лв., съобщи още Гогов.

По думите му, Булгаргаз не може да бъде единственият ценови "буфер" на пазара на природен газ у нас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Jay Gould
преди 13 години
Международната цена на газта е като в 2003 год. Спот цените на Газпром също. Цената на долара също е на нива от 2003 год. Което значи, че цената на газта в България би следвало да е същата като в 2003 година! Защо само в България цената е такава каквато е сега е "загадка", както загадка е и защо Булгаргаз е на загуба в условията на монопол. Загадка обаче няма да е затриването на цялата българска индустрия и не мисля, че нещата са случайни. Докато в чужбина цените на електроенергия и газ падат, тук с благословия на държавата се качват.Колкото до ДКЕВР, то тази мафиотска и лобистка организация за която данъкоплатците и потребителите дават милиони годишно за да могат 13 и члена да се правят на баровци, ше разиграе същия цирк като преди. Като "зашита" ще се приеме покачване не 23 %, а 10-15%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
varna
преди 13 години
Тези *** ще направят така, че хората ще са принудени да се откажат от газа и всичко свързано със него!И не си мислете, че е невъзможно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
VicKing
преди 13 години
аз колко увеличение на заплатата да си искам?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още