IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 9 юни

07:58 | 09.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 9 юни

Премиерът размаха пръст на алкохолните производители
в. Дневник

След проверките на НАП и МВР във винпромите в Карнобат, Търговище и Пещера и изземането на стотици хиляди бутилки с фалшив бандерол при акция "Акцизите" от склад край Сливен производителите вчера получиха закана и от премиера Бойко Борисов. "Ще ги гоня, докато не почнат да плащат всичките бандероли. Иначе няма да ги третирам като производители и ще имат проблеми всеки ден", заяви министър-председателят след срещата си помощник държавния секретар на САЩ Дейвид Джонсън.

През медиите Борисов уведоми алкохолните босове, че докато не легализират цялата си продукция, няма да се съгласи на среща с тях. "Ще ги поканя в момента, в който бизнесът им стане 100% бял. Ако не, ще им затворя заводите, и то скоро", закани се премиерът и добави: "Предайте им, че при когото и да ходят да търсят връзка с мен, няма да намерят."

Токът поскъпва с около 5% от юли
в. Новинар

Токът за бита ще поскъпне средно с 5% от 1 юли. Това показва проекторешение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. То е взето въпреки уверенията на регулатора през последните месеци, че цената на електроенергията или ще се понижи, или няма да се променя. Комисията предлага най-голямо увеличение за клиентите на ЕВН в Югоизточна България - с 5,45%. Абонатите на ЧЕЗ в Западна България ще плащат с 5,32% по-скъп ток, а домакинствата в Североизточна България, където снабдява енергото на Е.ОН, ще плащат с 4,9% повече.

Дянков: Евтиното евро не е притеснително
в. Стандарт

Плавното падане на еврото няма да се отрази негативно на българската икономика, дори обратното, увери финансовият министър Симеон Дянков. "Ако поевтиняването е плавно до края на годината, българската икономика печели. Ако има внезапен срив, от което се притесняват всички финансови министри в ЕС, за България това пак няма да е голяма тема", каза Дянков. Падането на еврото за България е положително, защото 55% от износа ни е в евро, а 45% е в други валути - главно в долари. Така евтиното евро ни прави по-конкурентоспособни в Близкия изток, Азия и САЩ, каза Дянков.

Дадоха жълт картон на хипермаркетите
в. Стандарт

Последно предупреждение дадоха на големите търговски вериги. Ще бъде направен компромис с веригите, в които бяха открити цигари с фалшив бандерол, и лицензът им за продажба на тютюневи изделия ще бъде подновен, заяви за "Стандарт" финансовият министър Симеон Дянков. По думите му сегашният закон е добър и помага в борбата с нелегалните акцизни стоки, именно затова няма да се променя въпреки лобирането от различни страни. Просто ще се даде шанс на търговските вериги да си платят глобите и да изчистят нарушенията.

Търговският регистър ще сваля такси и ще крие заплати на директори
в. Сега

Участници в дебата за работата на Търговския регистър горещо подкрепят идеята таксите да бъдат намалени, но идеята част от информацията да бъде скрита далеч не среща такова одобрение. Това стана ясно на вчерашната кръгла маса по въпроса, организирана от Американската търговска камара в България.

Мария Странджанска от Съюза на юрисконсултите припомни, че държавата кара фирмите да подават годишни финансови отчети и да плащат за това - Търговският регистър взима 50 лв. "Все едно НАП да ни събира такса за подаване на данъчна декларация", сравни юристката. Според нея собственици и управители се страхували да подават финансови отчети, защото, ако покажат високи печалби, могат да станат обект на рекет или отвличане. Заради кражбата на фирми и документните измами има идея част от данните в регистъра да бъдат достъпни само с цифров подпис, за да е ясно кой е правил справки. Друга идея е влизането в базата с данни да става с идентификационен код, т.е. всеки посетител да се регистрира.

Финансовото министерство не бърза да съди Мургина
в. Сега

Министерството на финансите демонстрира пълна незаинтересованост към процеса срещу бившата шефка на НАП Мария Мургина, който тръгна вчера в Софийския градски съд. Тъй като не се яви негов представител, ведомството изгуби правото си да участва с иск в наказателния процес и да претендира вреди. "МФ има възможност и да предяви граждански иск и по различен ред от този в наказателното дело", коментираха оттам пред "Сега".

Бившата шефка на НАП има 4 обвинения и ако вината й се докаже в съда, може да получи до 8 г. затвор. Първите две са, че е издала незаконосъобразни указания, за да набави облага на бизнесмена Валентин Захариев - над 11.5 млн. лв., и на една плевенска фирма - над 1.8 млн. лв. Третото е, че не е декларирала пред Сметната палата имот от 452 км. м в Созопол. Четвъртото е за упражнена принуда върху шефката на НАП-Силистра Милена Цолчовска.

Отвориха парка на военната академия за посетители
в. Новинар

Паркът на Военна академия вече е достъпен за столичани. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова на официалното откриване във Военна академия „Г. С. Раковски”. Паркът, който ще може да се посещава от граждани за отдих и спорт, заема 70 декара площ. Градината през деня ще се отваря, а в 20,30 часа ще се затваря за посетители, посочи Фандъкова. Столичната община ще плаща за охраната през деня на парка, а академията ще отговаря за нощната охрана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 09.09.22 г.

503 Service Unavailable

No server is available to handle this request.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още