IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министерството на културата получава остров до Созопол

Имотът на остров Св. Св. Кирик и Юлита включва терен с площ 78,5 дка, заедно с построените в него три подземни склада, хидротехнически съоръжения и 37 сгради

17:33 | 09.06.10 г.
Министерството на културата получава остров до Созопол

Министерският съвет реши безвъзмездно да предостави за управление част от имот - публична държавна собственост, на Министерството на културата, съобщи пресцентърът на правителството.

Поземленият имот се намира край Созопол на остров Св. Св. Кирик и Юлита и включва терен с площ 78,5 дка, заедно с построените в него три подземни склада, хидротехнически съоръжения и 37 сгради. Имотът е с отпаднала необходимост за Министерството на регионалното развитие и благоустройството, на което беше предоставен за управление през 2007 г.

Общата площ на острова, който има сухопътна връзка със старата част на Созопол, е малко над 82,5 дка.

С решение на Министерския съвет от юли миналата година терен с площ 4 дка е бил предоставен на Министерството на вътрешните работи за нуждите на Главна дирекция „Гранична полиция”.

През април тази година Министерството на културата получи сградата на Морското училище, намираща се на острова.

Св. Св. Кирик и Юлита е обявен за паметник на културата, тъй като на територията му са разкрити значителни археологически разкопки. Министерството на културата възнамерява да кандидатства по Оперативна програма „Регионално развитие” с проект за основен ремонт и адаптация на бившата сграда на Морската търговска гимназия за Музей на черноморската култура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още