IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков доволен дори и след актуализацията, БСП го нарече некомпетентен*

Справяме се с кризата по-добре от всичките ни съседи, смята финансовият министър. От левицата обявиха, че "рутинната" европейска проверка съвсем не е рутинна

17:31 | 10.06.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Дянков доволен дори и след актуализацията, БСП го нарече некомпетентен*

Имаме втория най-нисък външен дълг след Естония и с този ревизиран бюджет ще сме сред петте най-дисциплинирани държави в ЕС. Това коментира пред журналисти вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков след приемането на проектозакона за бюджета на първо четене от парламентарните комисии по бюджет и финанси и икономическа политика, енергетика и туризъм.

По-рано в четвъртък стана ясно, че бюджетният дефицит за 2010 г. вече се очаква да бъде 4,8% на касова основа, а не както се предвиждаше преди седмица – да бъде приета актуализация от 3,9%.

Справяме се с кризата по-добре от всичките ни съседи, каза Дянков.

Той определи като един от най-големите си успехи като министър задържането на плащанията по договори с фирми, за да се провери дали са изрядни.

В резултат на проверката една трета от тези плащания не са извършени, а ако са били направени в края на миналата година, държавата е щяла да влезе в огромен дефицит, обясни министърът на финансите.

Обявеният дефицит се дължи на „сгрешена, некомпетентна, неправилна, неграмотна политика и конкретно на Симеон Дянков“, коментира на пресконференция Корнелия Нинова, депутат от „Коалиция за България“ и секретар по публични политики на Изпълнителното бюро на НС на БСП. 

„От позицията на Брюксел и от тази проверка става ясно едно: договори за 2 милиарда лева, подписани от предишното правителство и необезпечени финансово, няма“, каза тя.

По думите на Нинова двата милиарда са измислени и фантомни, за да оправдаят поведението на това правителство.

Според левицата предстоящата проверка от европейската статистическа служба на статистическите данни за държавните финанси на България не е рутинна, а специална и нарочна.

„Европа хвана Бойко Борисов и екипа му в измама, Брюксел не вярва на лъжите им. Оли Рен обяви, че ще изпрати специална, нарочна проверка по отношение на финансовите данни, подавани от българското правителство. Държа да отбележа, че това не е рутинна проверка, както говорят от министерството на финансите. Рутинната проверка е друга, тя ще си бъде през втората половина на годината“, каза Нинова.

*Допълнено към 17:45

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
bigiadri
преди 13 години
Кой знае какво са наговорили евродепутатите от БСП. Българиньт е цар по взаимното окаляне. А когато ти спрат и кражбите,тогава няма удържане!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още