IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският парламент одобри приемането на Естония в еврозоната

От 1 януари 2011 г. Естония ще бъде 17-та страна, която използва еврото

17:01 | 16.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Европейският парламент одобри приемането на Естония в еврозоната

Членовете на Европейския парламент одобриха приемане на Естония в еврозоната от 1 януари 2011 г. с 589 гласа "за", 40 "против" и 52 "въздържали се", съобщиха от пресслужбата на парламента. Естония ще бъде 17-та страна, която ще въведе еврото.

Текстът на приетата резолюция отбелязва, че Естония е изпълнила критериите за членство в еврозоната благодарение на „решителните, надеждни и продължителни усилия“ на естонското правителство и народ. В нея се подчертава, че Евростат е проверил, в тясно сътрудничество с Националния статистически институт на Естония, валидността на всички необходими данни, предадени от естонските власти.

Естонските власти трябва да ускорят практическите приготовления, за да гарантират гладък преходен период към приемането на еврото, както и да гарантират, че неговото въвеждане няма да се използва за скрито увеличаване на цените.

Миналата седмица финансовите министри на страните от еврозоната одобриха кандидатурата на Естония за присъединяване към валутния съюз въпреки притесненията на Европейската централна банка, че балтийската страна може да се затрудни с поддържането на своята инфлация ниска.

В резолюцията си евродепутатите напомнят на естонското правителство, че трябва да продължи да поддържа разумна фискална политика предвид бъдещите макроикономически дисбаланси и рискове във връзка с ценовата стабилност.

Членовете на ЕП изразяват загриженост относно различията в докладите на Европейската комисия и ЕЦБ за конвергенцията по отношение на устойчивостта на ценовата стабилност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още