IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврозоната приема Естония въпреки притесненията на ЕЦБ

Допускането на Естония в еврозоната е знак, че ЕС няма да позволи на дълговата криза в Гърция да спре разширяването на валутния блок на изток

09:36 | 08.06.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Еврозоната приема Естония въпреки притесненията на ЕЦБ

Финансовите министри на страните от еврозоната одобриха кандидатурата на Естония за присъединяване към валутния съюз по време на месечната им среща в Люксембург вчера. По този начин Естония ще бъде 17-та страна, която ще въведе еврото .

Председателят на групата на страните от еврозоната Жан-Клод Юнкер, потвърди, че Естония ще влезе в Еврогрупата на 1 януари 2011 г. въпреки притесненията на Европейската централна банка (ЕЦБ), че балтийската страна може да се затрудни с поддържането на своята инфлация ниска.

Допускането на бившата съветска република в еврозоната е силен сигнал към финансовите пазари, че Европейския съюз (ЕС) няма да позволи на дълговата криза в Гърция да спре разширяването на валутния блок на изток, предаде Bloomberg.

Естония получи политическа подкрепа въпреки предупрежденията на ЕЦБ, че инфлацията там може да се ускори значително през идните години, защото очакваният растеж на естонската икономика ще надмине средния за еврозоната. Годишната инфлация в Еврозоната се ускори до 2,5% през април.

Решението за това дали да се приемат нови членки в еврозоната се взема от правителствата на страните, които членуват в нея, докато ЕЦБ играе ролята на съветник. Тяхното решение от вчера ще бъде разгледано по време на срещата на върха на 27-те страни от ЕС на 17-ти юни, а официалното им решение ще бъде оповестено на 13 юли.

Брутният вътрешен продукт на Естония от 14 млрд. евро прави страната втората най-малка икономика от еврозоната, след Малта. Гуверньорът на Естонската централна банка Андрес Липсток ще стане един от членовете на управителния съвет на ЕЦБ през януари следващата година.

Естония ще е последната страна, която ще се присъедини към еврозоната през следващите три години, като следващи по ред се очаква да бъдат Литва и Латвия през 2014 г. Полша, която е най-голямата източноевропейска икономика, както и Чехия, все още не са получили целеви дати.

В началото на този месец архитектът на валутния борд в България не вижда смисъл да се бърза с еврото. Според него Естония, Литва и България биха спечелили повече, ако се фокусират върху подобряването на конкурентоспособността, отколкото върху преминаването към еврото.

Еврото поскъпва с 0,2% срещу долара по време на днешната валутна сесия и към 9:30 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,1953 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Ку-Ку
преди 13 години
Първа от Източна Европа в еврозоната влезе Словения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още