IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Архитектът на валутния борд в България не вижда смисъл да се бърза с еврото

Не виждам никакъв проблем за въвеждането на еврото в България, Естония и Литва, но и не виждам особен смисъл, казва Стив Ханке

11:23 | 04.06.10 г. 7
Автор - снимка
Създател
Архитектът на валутния борд в България не вижда смисъл да се бърза с еврото

Естония, Литва и България не трябва да прибързват с въвеждането на общата европейска валута, като се вземе под внимание бурята в еврозоната и ограничените преимущества от преминаването към еврото, каза Стив Ханке, архитектът на валутните бордове в трите страни, цитиран от Bloomberg.

Трите източно европейски икономики, които използват валутен борд, биха спечелили повече, ако се фокусират върху подобряването на конкурентоспособността, отколкото върху преминаването към еврото, казва Ханке, професор в Johns Hopkins University и базирания във Вашингтон Cato Institute.

Идеите на Ханке послужиха като основа за въвеждането на валутен борд в Естония през 1992 г., в Литва през 1994 г. и България през 1997 г. Наскоро Европейската комисия даде съгласието си Естония да се присъедини към еврозоната през януари 2011. Литва си е поставила за цел да приеме еврото през 2014 г.

В условията на валутен борд страните гарантират парите, които са в оборот, с валутен резерв, при фиксиран обменен курс към еврото, като на практика превръщат валутите си в клонинги на еврото. През 1997 г. Босна и Херцеговина също въведе валутен борд.

„Не виждам никакъв проблем за въвеждането на еврото в тези страни, но и не виждам особен смисъл“, казва Ханке. „Тесните технически преимущества, които ще получат са нищожни, ако изобщо има такива. Всичко това може да се постигне с още по-силното затягане на валутните бордове“, допълва той.

Естония и Литва се присъединиха към ERM-2, двугодишната чакалня за еврозоната, през месеците след приемането им в Европейския съюз през 2004 г. България ще е готова да кандидатства за ERM-2 догодина, каза българският финансов министър Симеон Дянков на 26 май.

Приемането на еврото от Естония ще премахне всички „малки“ политически рискове, като например евентуално решение на ЕС да спре разширяването на еврозоната или разколебаването на самата Естония за влизане в еврозоната, казва Ханке. Приемането на еврото означава също, че Естония няма да може „да прехвърли своята крона към американския долар или германската марка, (ако тя бъде въведена отново) , в случай, че еврото колабира, въпреки че рискът за това е много малък“, казва той.

Защо просто не сте щастливи с клонинга си и не си гледате бизнеса, като насочите усилията си в други неща?

Между-банковите лихви, които са „почти идентични“ на тези в Германия, показват че влизането на Естония в еврозонанта би донесло съвсем малко подобрение, казва Ханке. „Пазете си клонинга“, допълва той.

„Естония трябва да избере между приемането на еврото, съпътствано от малките рискове рефлектиращи проблемите свързани с повишената несигурност на икономиката в еврозоната“, или „да избере да остане „Балтийска“ икономика и да се справя с несигурността привнесена от спекулациите за девалвация в Латвия“, коментира Аника Линдбалд от базираната в Хелзинки Nordea AB.

„С валутния борд имате повечето от преимуществата на еврозоната“, казва Ханке. „Така че защо просто не сте щастливи с клонинга си и не си гледате бизнеса, като насочите усилията си в други неща. Оставете всичките тези бюрократични и политически плетеници, които са свързани с преминаването към еврото“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
mrvip
преди 13 години
6 млрд. е фискалния резерв, валутния е бая повече, друг е въпроса, че ако отидат за запълване на бюджета ще е уникално прахосване. А по отношение предимствата, намалението на лихвите заради премахването на валутния риск също не е за пренебрегрване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
ivo0101
преди 13 години
Ако Ханке не вижда преимущества аз ги виждам. Освобождаване на 6млрд. за запълване на бюджета и премахване на риска от политическо сваляне на борда малко ли е ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
"даваш евро зимаш левове и обратното"-----------------------------Хммм, дали?! А паричната/депозитната мултипликация и парите "създадени" чрез нея?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
georgis
преди 13 години
рискът от падане на борда в България е политически, Ханке е икономист човекът и не би могъл да предположи, че може да се окажем такива ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
абитуриент
преди 13 години
няма риск- системата е автоматична- даваш евро зимаш левове и обратното....стига некой от нашите ЮНАЦИ да не реши друго за " ПО ЕФЕКТИВНО УПРАВЛЕНИЕ НА ПАРИТЕ"- я в някоя наша банка за повече ЛИХВИ, я да си УСЛУЖАТ ЗА МАЛКО........?????!!!!......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
Хммм, хммм! Съществуващият риск от падане на борда дали е толкова малък, колкото го изкарва Ханке?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още