IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драстичен спад в продажбите на нови жилища в САЩ през май

Ефектът от изтичането на правителствените програми за подкрепа на пазара се оказа много по-тежък от очакваното

17:35 | 23.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Драстичен спад в продажбите на нови жилища в САЩ през май

Нестабилното състояние на пазара на недвижими имоти в САЩ и зависимостта му от правителствените стимули си пролича по-ясно от всякога след днешните данни за продажбите на нови жилища през май.

Те отчитат драстичен спад от 32,7% на месечна база през май до 300 хил. единици на приравнена към годишна основа база. Това е най-ниското им ниво в исторически план.

Продажбите на новопостроени еднофамилни жилища са се свили и с 18,3% спрямо нивата си от май 2009 г.

Данните на Министерство на търговията в САЩ се оказаха многократно по-лоши от очаквания спад до 424 хил. жилищни единици спрямо първоначално обявената за април стойност от 504 хил. единици. Тя обаче е коригирана значително надолу до 446 хил. единици.

Медианната продажна цена за нов жилищен имот се е понижила с 9,6% на годишна база през май до 200 900 долара.

Продажбите на нови жилища в САЩ се увеличиха през март и април, след като вървяха надолу по време на първите два месеца от годината. С наближаването на края на федералната програма за насърчаване на покупките на първи имот през април обаче купувачите побързаха да се възползват от отпускания от държавата данъчен кредит до 8 хил. долара.

За да получат данъчен кредит, купувачите трябваше да подпишат предварителен договор до 30 април и да финализират сделката до края на юни. С нейното изтичане обаче активността на пазара се сви рязко, което се потвърди и от неочакваното понижение на покупките на обитавани преди това жилища.

Всичко това показва, че въпреки ниските лихвени проценти по ипотечните кредити и поевтиняването на имотите състоянието на жилищния пазар в САЩ остава влошено. По-рано през този месеца стана ясно, че жилищното строителство в САЩ се е свило значително през май, а броят на новите разрешителни за строеж е паднал до най-ниското си ниво за последната година.

Броят на новите жилища за продан възлиза на 213 хил. единици през май, най-ниската стойност от 1970 г. насам. При сегашните темпове на продажби трябва да минат осем месеца и половина, за да се изчерпи цялата наличност спрямо 5,8 месеца през април.

Щатският долар поскъпна срещу еврото след разочароващо слабите данни за продажбите на нови жилища, които подсилиха притесненията за възстановяването на американската икономика. Доларът се възприема като сигурно убежище в периоди на икономическа несигурност и поскъпва при лоши данни.

Към 17:30 ч. българско време двойката EUR/USD се котира на ниво от 1,2232, като от началото на деня доларът напредва с 0,3 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още