IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ остана вярна на антикризисните мерки за пореден месец

Курсът на еврото срещу долара се повиши до най-високото си ниво за последните близо два месеца малко преди лихвеното решение на ЕЦБ

15:22 | 08.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
ЕЦБ остана вярна на антикризисните мерки за пореден месец

Европейската централна банка (ЕЦБ) остана вярна на антикризисните мерки и меката парична политика за 15-ти пореден месец, като остави без промяна основния лихвен процент в еврозоната на рекордно ниското му ниво от 1 на сто.

Основната цел на централната банка е да гарантира покупателната способност на единната европейска валута чрез поддържането на годишната инфлация близо до, но под таргет нивото от 2%.

Задачите на ЕЦБ обаче се увеличиха значително за последните няколко месеца заради дълговата криза в Европа. При липсата на фискално и политическо единство между страните от еврозоната, ЕЦБ се очерта като най-важната институция в рамките на валутния съюз, която би могла да възстанови доверието в неговата банкова система и икономика.

През май ЕЦБ пристъпи към количествено улесняване, като започна да купува държавни ценни книжа на някои страни от еврозоната, след като рисковите премии по държавните облигации на Гърция, Испания и Португалия се повишиха до рекордно високи нива. Чрез покупките на ДЦК централната банка се надява да подобри състоянието на най-проблемните сегменти на финансовите пазари.

ЕЦБ обаче планира да изтегли влетите чрез тези операции пари в банковата система на еврозоната чрез аукциони на депозити.

Поредната отговорна задача, която ЕЦБ трябва да изпълни през този месец, са стрес тестовете на 91 от най-големите банки в еврозоната. Те трябва да покажат до каква степен банковият сектор в региона е в състояние да понесе последиците от евентуална повторна рецесия и допълнителна обезценка на ДЦК на страните от еврозоната.

През тази седмица се появиха и първите подробности около методологията на стрес-тестовете, които ще включват сценарий със 17% обезценка на гръцкия държавен дълг. Резултатите от тях се очакват до края на този месец.

Влошените перспективи пред европейската икономика понижиха с 12% курса на еврото срещу долара за тази година и стимулираха прогнозите за неговото изравняване с долара. Според анализатори ЕЦБ може да прибегне до допълнително печатане на пари през тази годината, за да подкрепи ликвидността в 16-те страни от еврозоната.

Малко по-късно днес ще се състои пресконференция на ЕЦБ, по време на която главен акцент се очаква да бъде ликвидността в еврозоната, стрес-теста на банките и покупките на ДЦК от централната банка.

Курсът на еврото срещу долара се повиши до най-високото си ниво за последните близо два месеца малко преди лихвеното решение на ЕЦБ от 1,2687 долара за евро. Към 15:20 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,2662 долара, което се равнява на ръст от 0,2% на дневна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:12 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още