IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските банки са заели още 229 млрд. евро от ЕЦБ

Размерът на отпуснатите в рамките на седмица заеми е най-големият за последната близо една година

10:12 | 07.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските банки са заели още 229 млрд. евро от ЕЦБ

Банките в еврозоната са заели още 229 млрд. евро от Европейската централна банка (ЕЦБ) по време на проведения вчера аукцион за отпускане на заеми за срок от седем дни.

Сумата е най-голямата, откакто ЕЦБ стартира преди близо една година своята програма за увеличаване на ликвидността в 16-те страни от еврозоната. Единствено в рамките на седмицата до 19 юни 2009 г. са били отпуснати повече средства в размер на 310 млрд. евро, пише Wall Street Journal.

Участието на банките е значително, като общо 151 банки са се включили в търга във вторник. Това е над два пъти повече в сравнение с броя им в средата на април.

Икономистите очакваха търсенето на средства да бъде голямо, след като през миналата седмица банките в еврозоната трябваше да изплатят 442-та млрд. евро едногодишни заеми, които ЕЦБ им отпусна преди година.

Резултатът показва, че те все още имат ограничен достъп до пазара на финансиране. ЕЦБ вероятно ще продължи да предоставя на банките нужната им ликвидност, като анализатори прогнозират, че операциите по рефинансиране ще се запазят поне до следващата година.

От данните на ЕЦБ става още ясно, че централната банка е изтеглила 59 млрд. евро от паричните пазари вчера чрез аукцион на едноседмични депозити при лихва от 0,75%. В него са взели участие 88 банки.

Целта на ЕЦБ е да неутрализира покупките си на държавни ценни книжа (ДЦК), като изтегля ликвидност чрез краткосрочни депозити. ЕЦБ разработи програмата за изкупуване на ДЦК в отговор на сътресенията, които настъпиха на някои сегменти на финансовите пазари заради дълговата криза в Европа.

Последният годишен доклад на Банката за международни разплащания (БМР), цитиран от Financial Times, показа, че европейските банки са започнали да използват своите резерви от злато, за да си набавят пари в брой от международния кредитор. 

В рамките на годината до 31 март Банката за международни разплащания е получила 346 тона злато като обезпечение по суап операциите с търговските банки от еврозоната. Това е поредното доказателство, че на този етап европейските банки не могат да разчитат на финансовите пазари, за да си набавят нужното им финансиране.

Еврото поевтинява с 0,4% срещу долара днес, като към 10:00 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,2578 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:16 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още