IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BP със загуба от 17 млрд. долара заради петролния разлив

Петролната компания увеличи три пъти сумата на планираните за продажба активи до 30 млрд. долара

11:39 | 27.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
BP със загуба от 17 млрд. долара заради петролния разлив

Петролната компания BP обяви, че ръководителят на операцията за овладяване и почистване на разлива в Мексиканския залив Боб Дъдли ще заема поста главен изпълнителен директор от 1 октомври.

Досегашният й ръководител Тони Хейуърд подаде своята оставка, след като компанията натрупа загуба от 17 млрд. долара за второто тримесечие покрай колосалните разходи от 32 млрд. долара за почистване на нефтеното петно в Мексиканския залив и компенсиране на пострадалите от инцидента, предаде Ройтерс.

То бе причинено от потъването на петролната платформа Deepwater Horizon в края на април, което отне живота на 11 души и предизвика най-голямата екологична катастрофа в историята на САЩ.

За да може да покрие загубите, BP планира да продаде активи за 30 млрд. долара. Това е три пъти повече от първоначалните планове на петролната компания да си набави 10 млрд. долара чрез продажба на свои находища.

Ако се изключат разходите от 32 млрд. долара покрай петролния разлив, BP би излязла на печалба от 5 млрд. долара и 8,9 млрд. долара оперативен паричен поток, което е с 31% повече на годишна база.

Наскоро BP продаде свои находища в САЩ, Канада и Саудитска Арабия на независимата петролна и газова компания Apache срещу сумата от 7 млрд. долара. Те се оценяват на около 2% от енергийните резерви на компанията.

Ръководството на BP планира да продаде голяма част от своите находища, като ще запази само тези от тях, за които смята, че имат потенциал за растеж.

Компанията планира освен това да намали своя нетен дълг до 10-15 млрд. долара през следващите 18 месеца спрямо 23 млрд. долара в края на миналата година. Дивиденти за тази година няма да се плащат, а разходите за капиталови инвестиции са съкратени до 18 млрд. долара от предишните 20 млрд. долара.

Тони Хейуърд ще остане в борда на директорите на BP до края на ноември, след което ще бъде назначен за директор на руското й подразделение TNK-BP. Той ще може да се пенсионира след две години, когато е на 55 години. Годишната му заплата възлиза на 1,04 млрд. британски лири, а в пенсионната му партида има натрупани 10,8 млрд. лири към края на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още