IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BP продава находища на Apache срещу 7 млрд. долара

Активите, които компанията продава, представляват около 2% от нейните резерви на природен газ и петрол

13:23 | 21.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
BP продава находища на Apache срещу 7 млрд. долара

Петролната компания BP обяви, че ще продаде свои активи за 7 млрд. долара на независимата петролна и газова компания Apache, съобщава Financial Times. 

Благодарение на сделката Apache придобива за 3,1 млрд. долара находища на природен газ и петрол на BP, разположени в Тексас и Ню Мексико, находище на природен газ в Западна Канада за 3,25 млрд. долара, както и находище в Египет за 650 млн. долара.

Активите, които BP продава, представляват около 2% от нейните резерви на природен газ и петрол.

BP ще привлече близо 8,7 млрд. долара от продажбата на активи през този месец, с които да покрие разходите за огромния нефтен разлив в Мексиканския залив, причинен от потъването на нейната платформа Deepwater Horizon в края на април.

Първоначално ръководството на BP планираше да си набави 10 млрд. долара. За тази цел компанията ще продаде и повечето свои активи във Виетнам и Пакистан.

Те се оценяват от анализатори на около 1,7 млрд. долара.

Чрез ускорената разпродажба на находища петролната компания се надява да успокои страховете на своите акционери относно финансовото си състояние.

Американската енергийна компания Apache води преговори с BP още и за участие в експлоатацията на нейното огромно петролно находище Prudhoe Bay в Аляска от 1977 г., но досега двете компании не успяват да се споразумеят за цената.

Високопоставен служител на компанията е заявил през Financial Times миналата седмица, че BP с лекота може да привлече до 20 млрд. долара чрез продажбата на свои активи през следващите 11 месеца. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още