IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Гърция се сви с 1,5% през второто тримесечие

Свиването на държавните разходи и потреблението в частния сектор задълбочиха рецесията в страната

15:34 | 12.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Икономиката на Гърция се сви с 1,5% през второто тримесечие

Гръцката икономика продължи да се свива и през второто тримесечие, след като страната усети тежките последици от стремежа на правителството да намали бюджетния си дефицит чрез агресивни съкращения в държавните разходи.

Брутният вътрешен продукт (БВП) се е свил с 1,5% спрямо предходното тримесечие, което се оказа повече от пазарните очаквания за спад от 1,1%. Отделни статистически данни показаха, че безработицата се е повишила до 12% през май в сравнение с 11,9% за април.

Гръцката икономика има отрицателен ръст през последните седем тримесечия, като спадът се усилва от първото тримесечие, когато БВП се понижи с 1% на тримесечна база.

Спадът на бизнес инвестициите и значителното понижение на потреблението в частния сектор също допринасят за свиването на икономиката. БВП е намалял с 3,5% в сравнение със същото тримесечие на 2009 г., но заради промени в методите му за изчисление данните трябва да се тълкуват внимателно, пише AFP.

По същото време на миналата година безработицата в страната е била 8,5%. Тя се повиши до най-високото си ниво за последните 10 години през февруари, достигайки 12,1 на сто.

Младите хора са най-засегнати, като близо една трета от младежите на възраст между 15 и 24 години са без работа в сравнение с 25 процента през май 2009 г.

Дълговата криза в Гърция започна в края на миналата година, след като новоизбраното социалистическо правителство коригира рязко нагоре данните за бюджетния дефицит на страната. Отрицателното салдо се оказа четири пъти по-голямо от ограничението от 3% от БВП, определено от еврозоната.

Бюджетният недостиг на страната възлиза на 13,6% от БВП, като правителството обеща да го намали до 8,1% от БВП до края на тази година.

През май Международният валутен фонд (МВФ), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейският съюз (ЕС) създадоха специален спасителен фонд за Гърция от 110 млрд. евро, от който страната може да получава заеми.

Публичните й финанси се следят отблизо от ЕС и МВФ, за да се гарантира, че правителството ще продължава да следва строгите мерки, които му бяха предписани от МВФ.

Следващият транш от спасителната помощ трябва да бъде отпуснат през септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още