IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Словакия иска извинение от Брюксел след обвинението в липса на солидарност

Премиерът на страната поиска извинение лично от Оли Рен за критиките след отказа на страната да се включи в помощта за Гърция

13:51 | 25.08.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Словакия иска извинение от Брюксел след обвинението в липса на солидарност

Министър-председателят на Словакия Ивета Радичова поиска извинение от Европейската комисия, която разкритикува страната заради отказа й да участва в плана за спасяване на Гърция. Обвиненията бяха в проява на "липса на солидарност", предадва Франс прес.

"Начинът, по който Оли Рен, брюкселски чиновник, който никога не е бил избиран, се изказа по адрес на словашкия парламент, е унизителен", заяви Радичова в интервю за в. "Велт" днес преди да бъде приета от германската канцлерка Ангела Меркел.

"Ще поискам официално извинение от Брюксел при посещението ми в Берлин", добави тя.

"Уважаваме решенията на нашия свободно избран парламент. Уважаваме също и решенията на другите демократично избрани парламенти и институции. Очакваме същото в замяна", подчерта Радичова.

Повод за острата реакция на Радичова срещу еврокомисаря по монетарните въпроси Оли Рен стана изразеното от него съжаление за "липсата на солидарност" от страна на Словакия и "нарушаването" на ангажимента на Братислава към Еврогрупата да отпусне временно и при определени условия финансова помощ за Гърция.

Словашкият парламент отказа да подкрепи участието на страната в пакета от помощи на стойност 110 милиарда евро за три години в подкрепа на Гърция. Словашкият дял възлизаше на близо 800 милиона евро. Братислава обаче подкрепи при известни условия спешния фонд за задлъжнелите страни от еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Спящият бик
преди 13 години
Респектиран съм от словашката позиция. Бих искал и ние да имаме същото европейско самочувствие и да отстояваме позициите си като тях! А разглезените ни комшии няма защо да коментирам... Впрочем, обикновените гърци не са виновни - виновни са тези, които непрекъснато ги манипулират - двете "С" - социалисти и синдикалисти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
ПИЧ
преди 13 години
Втори път пиша подобен коментар - БРАВО на тази Радичова, решителна позиция, против това да се храни Гърция, без да се провеждат реформи.Оли Рен - брюкселски чиновник - много точно казано. Който участва в пилеенето парите на данъкоплатците със лека ръка.Лошото е че нашите юнаци като чуят комисар от Брюксел и почват да се подмазват и после натискат народа да приеме неизгодни условия - по каквито и да било въпроси, с мотива че Брюксел искал.Ако бехме в Еврозоната, нашите юнаци чинно щяха да отделят парички за Гърция от изпосталялия бюджет - зер тази Гърция не владее 30-40% от Българската икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още