IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС: Гърция покрива изискванията за получаване на следващия транш

Атина изпълнява условията за спасителните кредити, които се отпускат от МВФ и ЕС

14:50 | 19.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
ЕС: Гърция покрива изискванията за получаване на следващия транш

Европейската комисия обяви, че Гърция отговаря на условията за получаване на новия транш от спасителните за страната кредити. Той е в размер на 9 млрд. евро и трябва да бъде отпуснат в началото на септември, съобщава Ройтерс.

„Комисията смята, че доста позитивното развитие на ситуацията в Гърция отваря вратата за следващата фаза от кредитирането“, се казва в официално съобщение на институцията.

Сега отделните страни трябва да предприемат процедури по одобрение на следващия транш към закъсалата страна. Отделните страни членки от еврозоната трябва да съберат 6,5 млрд. евро, а още 2,5 млрд. ще дойдат от Международния валутен фонд.

В началото на месеца съвместната делегация на МВФ и ЕК в Гърция обяви, че страната е постигнала значителен напредък в борбата с бюджетния дефицит. За да се върне инвеститорското доверие обаче страната трябва да побърза с провеждането на обещаните реформи.

Това е необходимо, за да може Гърция да се завърне на финансовите пазари в началото на следващата година.

За момента недоволството и несъгласието на Словакия с подкрепата за Гърция вероятно няма да се отрази на отпускането на кредитите за страната, смята говорителят на еврокомисаря по монетарната политика Амадеу Алтафай днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още