IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чехия също отказва да подкрепи спасяването на Гърция*

Страната става втората държава от Европейския съюз, която не е съгласна с финансовата помощ за Атина

09:34 | 26.08.10 г. 15
Автор - снимка
Създател
Чехия също отказва да подкрепи спасяването на Гърция*

След като Словакия отказа да подкрепи общия план на страните от еврозоната за спасяване на Гърция, сега втора държава от Европейския съюз прави същото. Става дума за Чехия, чийто премиер обяви, че не одобрява програмата за кредитиране на гръцкото правителство.

Министър-председателят на Чехия Петър Нечас е обявил единствено, че страната няма да участва в спасителния пакет за Гърция, без обаче да даде никакви допълнителни обяснения по въпроса, съобщава австрийският вестник Куриeр.

Мнението на Нечас е, че Чехия има да решава твърде много вътрешни проблеми и е необходимо да редуцира разходите си. Именно това е и причината да не се обмислят варианти за подкрепа на спасяването на Гърция.

Към момента Чехия е сред кандидатите за членство в еврозоната, но това според Нечас може да се случи едва тогава, когато еврозоната се стабилизира, справи се с проблемите си и стане готова за приемане на нови членове. Освен това той посочи, че Чехия все още не покрива всички критерии за членство, заложени в договора от Маастихт.

През последните седмици Словакия бе поставена под натиск да се включи в програмата за кредитиране на Гърция със 110 млрд. евро. Управляващите в страната обаче заеха твърда позиция, че не искат да плащат за грешките на другите и отказват да променят решението си.

Позицията на Словакия е толкова твърда, че вчера страната поиска извинение от Европейската комисия и еврокомисаря по монетарната политика Оли Рен за това, че са разкритикували отказа за подкрепа на Гърция.

*Актуализирано към 10:20 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 3 rate down comment 0
Nabludatel777
преди 13 години
Правилно !!! След като Германци, французи и всите европейци могат да проявяват шовенизъм и национализъм чехите имат право да избират кого да нахранят с хляба си! Не може да си гладен и да даваш на тоя дето рупа пръжоли и сухия си хляб щото за него не му останали пари. Националните интереси са на първо място! ЕС не е САЩ и не можа да има "равенство и братство" когато едните се пукат от работа и ограничения а другите се чудят дали да ходят на работа!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 0
niko_niko
преди 13 години
Интересно, че някои страни отказват финансова помощ за гърците, дали пък кандидат членове няма да поискат да помогнат - особено пък тавива, на които кандидатурата за членство е блокирана от гърците. Да си представим само Македония да помага на Гърция с пари. Е ако си сменят и името на държавата на Република Вардарска или Албанско-българо-сръбска Република може и пък да им вдигнат ветото гърците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 0
smart-ass
преди 13 години
И не на последно място да не забравяме как СССР подтискаше развитието на Чехословакия, която беше най-богата от СИВ и си е била вече индустирализирана и средноразвита, когато им налагат съветския модел. Затова пък и през 60-те години на миналия век те се бунтуват срещу СССР и растежът им под средния за СИВ. Като се разтури източния блок те бързо и мирно се разделят със словаците и се преориентират към западните пазари (а не като нас 8 години депресия - 1990 - 1997). И настават тучните години (2003 - 2007) и отново чехите достигат нивото на средноразвитите държави и кризата идва и сега пък трябва да ги задушава друг съюз, който ги кара да плащат за гръцките дяволии, дългове и мързел. Е подобна ситуация малко прилича на интеграционния модел на СИВ, но поне НАТО-вските танкове не могат да задължат чехите да слушат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 0
smart-ass
преди 13 години
Като гледам колко "повлечена" се оказа немската икономика (растежа и историческия минимум на безработицата) през 2010Q2 от гръцката криза и отслабеното евро чак на смях ме избива от този твой коментар. Липсата на ръст в останалата еврозона се дължи на прекомерна задлъжнялост и деиндуструализация. По-добре с по-постеливи потребители и по-малки балони във финансовата сфера, отколкото "давай юруш, да харчим до дупка, а после ще му мислим как да рефинансираме"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 0
smart-ass
преди 13 години
А тези, които критикуват новото чешко правителство за заявения отказ, бих искал да ги попитам дали нашето правителство трябва да се съгласи и да ни включи като данъкоплатци в спасяването на Гърция. На гръцките баби и дядовци пенсиите им далеч не свършват с храна и лекарства, както е у нас. Има как да се намалят "лекичко". Минималната им заплата не е 123 евро на месец. Ако Бат Бойко и 'Вдянков" (дето режат бюджетите на болниците та да нямат и за храна на пациентите и да не говорим, че и дума не може да става за вдигане на минималната заплата или пенсиите) се съгласят да помагаме на гърците, то по-добре да се махат колкото се може по-скоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 0
smart-ass
преди 13 години
И още нещо! Еврозоната по добре да си създаде "изходяща чакалня" за такива като Гърция. Искам да кажа, че трябва да има и вариант за "временно изритване" на непослушното дете, докато то не се вразуми. Да си ползват еврото като Косово и Черна Гора, ако искат, но да не създават дестабилизация за останалите - какво пък толкова?! Гърците имат направени магистрали, имат морски транспорт, просто трябва да резнат от инфраструктурата, отбраната и социалните харчове. А пък анархическите изцепки въобще не им помагат на туризма.Като не са доволни гръцките работници от заплащането в Гърция да отидат на гурбет да ги поизпашат с малко немска работна дисциплина или да разтоварват кашони и палети в Теско - все пак на тях не им трябват работни разрешителни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 0
smart-ass
преди 13 години
А това, че еврото може да се скапе малко не е проблем на Чехия. Тяхната централна банка може да побутне кроната леко надолу и да реши проблема с поскъпването на експорта за Австрия и Германия, както и да увеличи по този начин приходите от туристите. Друг е въпросът, че слабото евро е потребно на средиземноморските държави (ленивите "прасета", зависими от туризма) и Ирландия (PIIGS) от гледна точка туристите идващи от САЩ, Азия и Русия, които биха се радвали на повече покупателна сила. Да не говорим колко са доволни немските износители към Китай и САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
smart-ass
преди 13 години
Рефинансирането, няма да помогне на Гърция да пречупи кривата на растящия правителствен дълг. Там просто трябва рязане на разходи и по-добра събираемост на ДДС. Реално погледнато ние българите сме се учили да укриваме ДДС от тях - гърците и дори италианците. Чехия не е член на еврозоната - имат си кроната. Прага може да е златна, Брно е развит и уреден, но останалата провинция си е бедна и "зачукана" (е не чак толкова колкото в България). Чехите имат още твърде много да израстват структурно и по отношение на инновации преди да започнат да спасяват други правителства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 0
smart-ass
преди 13 години
Не бива да обвиняваме чехите, че не искат да плащат за задълженията на гърците. Все пак последните са манипулирали данните си за дълга и правителствения дефицит. А и ЕЦБ ги търпя като членове на еврозоната в периода 2001 - 2007 с държавен дълг/БВП около и над 90% - тоест 1,5 пъти над нормата. Нека големите държави (с най-доминантно влияние) да плащат за това, че са приели и търпяли Гърция такава. Още повече, кои са основните кредитори на гръцкото правителство - немски и френски банки. Тоест париците от данъци на работливите чехи, с все още незадоволително заплащане, ще отидат в джобовете на "дебелите котараци" (мазни и тлъсти банкери).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 4
mos70
преди 13 години
Добре...не са спазвали правилата, но означава ли, че тепървя няма да влязат в правия път? и трябва ли за това, че не са спазвали правилата, да ги изхврълим извън борда, подкопавайки и себе си! Може да им се наложи строг мониторинг от тук нататък, но да ги оставиш да падат в пропастта, повличайки и себе си е безумие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още