IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките в Япония получиха достъп до допълнително кредитиране

Японската централна банка увеличи размера на краткосрочните кредити за банките до 30 трлн. йени на извънредното си заседание днес

09:37 | 30.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Банките в Япония получиха достъп до допълнително кредитиране

Японската централна банка увеличи размера на програмата си за кредитиране на банките в страната по време на днешното си извънредно заседание, подтиквана от натиска на правителството да разхлаби още паричната си политика и от бавния растеж на икономиката през второто тримесечие.

Дефлацията се задържа в страната за 17-и пореден месец през юли, когато индексът на потребителските цени се понижи с 1,1% на годишна база. Брутният вътрешен продукт (БВП) на Япония нарасна с 0,4% на приравнена към годишна основа база през второто тримесечие, което е значително под 4,4-те процента ръст за първите три месеца на годината, пише Bloomberg.

Размерът на програмата за отпускане на краткосрочни заеми на банките се увеличи с 10 трлн. йени (116 млрд. долара) до общо 30 трлн. йени. Решението на централната банка бе продиктувано също от силния курс на йената, която отбеляза най-високата си стойност срещу щатския долар за последните 15 години и най-силното си ниво срещу еврото за последните девет години в края на август.

През миналата седмица йената поскъпна до 83,60 йени за долара, което е най-силното й ниво от 1995 г.

Решението да се предостави допълнителна ликвидност на банките отразява растящите притеснения за възстановяването на напредналите икономики и следва намека от председателя на Федералния резерв Бен Бернанке от края на миналата седмица, че е готов да предприеме нужните мерки, ако се наложи да се избегне повторна рецесия в САЩ.

Програмата за кредитиране на банките в Япония трябваше да изтече в началото на декември миналата година, но заради високия курс на йената и нестабилното състояние на икономиката срокът й бе удължен и размерът увеличен от първоначалните 10 трлн. йени.

Допълнителните 10 трлн. йени ще бъдат предложени под формата на шестмесечните заеми, a другите 20 трлн. йени са под формата на тримесечни заеми.

Основният лихвен процент в Япония остава на рекордно ниското си ниво от 0,1%, а месечният размер на покупките на държавни ценни книжа – 1,8 трлн. йени.

Йената поскъпва с 0,4% срещу долара днес, след като допълнителната ликвидност за японските банки се оцени като недостатъчна от валутните пазари. към 9:30 ч. българско време двойката USD/JPY се котира на ниво от 84,93 йени за долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още