IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще изпревари ли възстановяването на борсата излизането от кризата?

Investor.bg потърси отговор и на въпросите: Кога да се включим и къде да инвестираме?

07:54 | 20.09.10 г. 3
Автор - снимка
Създател
Ще изпревари ли възстановяването на борсата излизането от кризата?

Investor.bg се обърнa към представители на инвестиционната общност с три актуални според нас въпроси.

Надяваме се тази анкета да се яви като полезна прелюдия към организираната в края на месеца от Клуб Investor.bg дискусия на тема: Задава ли се краят на лятната летаргия на БФБ?

За коментар бяха потърсени: Цветослав Цачев - ръководител на отдел Анализи в ИП Елана Трейдинг, Никола Цокев - старши експерт Борсова търговия и Посредничество в ИП ЕФГ Секюритис България, Владимир Малчев - инвестиционен консултант и управител на ИП Бул Тренд Брокеридж, Иво Толев - управляващ партньор в УД Ултима Капитал Мениджмънт, Владислав Панев - председател на СД на УД Статус капитал и Гено Тонев - инвестиционен консултант в УД Юг Маркет Капитал Мениджмънт.

Ето и техните отговори на поставените въпроси:

- Възстановяването на капиталовия ни пазар ще изпревари ли излизането от икономическата криза или ще го последва?

Гено Тонев:

Винаги е било така и точно това ще видим през следващите месеци и години.

Иво Толев:

Очаквам борсата в България да се движи почти успоредно с оздравяването на местната икономика и да следва глобалното възстановяване със закъснение от около 9 месеца. Икономическите постулати твърдят, че капиталовите пазари изпреварват събитията в реалния сектор със 6 до 12 месеца, но кризата промени доста от разбиранията за логическа правилност.

Владимир Малчев:

Българска фондова борса е много далеч от определението за съвременен капиталов пазар. На тези пазари възстановяването на цените на акциите естествено изпревари икономиката. При нас в общи линии логика не може да се намери, нито някаква зависимост или закономерност в движението на пазара за последните година и половина.

Факт е, че през следващите тримесечия най-вероятно България най-после ще отчете икономически ръст. Също така имам усещането, че има известно раздвижване на купувачите на БФБ най-вече по линия на чужди инвестиции, което предстои да видим, дали ще се потвърди от официалните данни на БНБ.

Местните играчи обаче все още са в почти парализирано състояние, но ако потокът чужди инвестиции се засили и е малко по-постоянен, може възстановяването на пазара да съвпадне с първите данни за ръст на БВП.

Владислав Панев:

По-скоро ще последва дъното в икономиката на страната. Голяма част от износителите в момента са затрупани с работа и практически нямат проблеми, но особеното на БФБ е, че те са сравнително слабо представени на пазара.

Гръбнакът на SOFIX например са компании от финансовата сфера и холдингови структури. Те зависят в голяма степен от възстановяването на строителството и на търсенето на недвижими имоти на нивата от 2007-2008 година. Оттук и от размера на чуждестранните инвестиции. А тези показатели няма да се подобрят толкова бързо.

Цветослав Цачев:

Фондовият пазар отчете ръст още през 2009 г., което изпреварва значително възстановяването на икономиката. Но в момента не може да разчитаме на някакво по-забележимо покачване до края на годината и през следващата, ако към пазара не се насочат спестяванията на населението или част от корпоративните капитали.

Това ще стане едва след началото на стабилен икономически ръст, както и при наличие на растеж на доходите и стабилност на бизнес средата. Дотогава може да разчитаме единствено на краткосрочни покачвания, а водещите акции ще останат исторически подценени.

Никола Цокев:

Въпреки правилото, че пазарите обикновено изпреварват официалните резултати, не съм убеден, че в този случай ще бъде така.

Причината е, че подобни изводи се правят възоснова наблюдението на големи и ликвидни пазари, които се явяват водещи за инвеститорите, докато малките пазари като българския са поставени в зависимост от водещите. В този смисъл, възстановяването на българската икономика не е най-главният фактор за установяване на стабилен възходящ тренд на БФБ-София.

По-важен фактор са нагласите на големите международни инвеститори, които от своя страна зависят от тенденциите на големите икономики. Ето защо, както е възможно пазарът да изпревари възстановяването на икономиката, така и обратното. Отделен въпрос е кой как тълкува понятието „излизане от кризата”.

- Кога е най-подходящият момент за спестителите да вложат средства на българската борса?

Гено Тонев:

Точно когато никой не иска да инвестира пари в акции. В известен смисъл, този момент вече е настъпил.

Владислав Панев:

Според мен моментът е сега, но трябва да се разграничат перспективните компании от тези, които имат проблеми. Иначе рисковете са прекалено големи.

Иво Толев:

Трудно е да се уцели най-точният момент. Ако изходим от дългия хоризонт на инвестициите с чисто спестовен характер, то условията сега са доста подходящи. Теоретично зависи от това за колко време могат да се блокират определени авоари.

Цветослав Цачев:

Най-доброто време за дългосрочна инвестиция е по време на първия спад след началото на борсовото възстановяване. Разбира се, все още е спорно дали февруари 2009 г. е абсолютното дъно и дали първата корекция след него е приключила.

Мнението ми е, че именно това се е случило - 2009 г. е повратната точка, а първият спад приключва близо до текущите нива на индексите. Без значение дали това е преди месеци или в предстоящите няколко месеца до края на годината.

Владимир Малчев:

Има различни такива моменти, като например последното преструктуриране на SOFIX, което донесе много добра доходност на тези, които си бяха написали домашното. Но ако гледаме по-голямата картинка, мога да кажа, че сегашните цени по много позиции са добри за влизане и не очаквам пазарът да предложи много по-добри ценови възможности.

Като тайминг обаче има две възможности. Едната е трайното поскъпване на БФБ да започне съвсем скоро, другата е при евентуална корекция на водещите пазари, която между другото отдавна трябваше да се е случила, ръстът у нас да се отложи с няколко месеца до половин година.

Никола Цокев:

Ако някой знаеше със сигурност отговора на този въпрос, щеше да стане много богат.

Стремежът да „уловиш” момента е характерен за спекулативните инвеститори, а не за спестителите. По правило акциите са дългосрочна инвестиция, което означава, че влагайки средствата си, човек трябва да има поне 5-годишен хоризонт. Хората често пренебрегват това правило, което макар и да изглежда банално, е много важно. То се налага от факта, че пазарът на акции е волатилен, поради което те се смятат за силно рискова инвестиция.

Истината е, че именно поради волатилността, големият риск се явява при краткосрочен хоризонт, докато при дългосрочен хоризонт рискът е многократно по-нисък. Ето защо, спекулантите поемат много по-висок риск, отколкото хората, които инвестират дългосрочно част от своите спестявания.

А що се отнася до спестителите, колкото по-дългосрочен е инвестиционният им хоризонт, толкова по-малко значение има моментната ситуация на пазара. Ако целта ти е за 10 години да получаваш 15% доходност, то в случай че постигнеш тази цел, ще имаш обща доходност от 150% без капитализацията. На този фон, разлика от порядъка на примерно 5%, заради това дали си вложил днес или следващият месец, има много слабо значение.

- Кой е най-добрият начин за тях да направят това?

Цветослав Цачев:

Най-добър начин за дългосрочна инвестиция е комбинация от акциите на големи и стабилни компании, заедно с книжата на бързорастящи и перспективни дружества по време на предстоящ икономически растеж. БФБ не предлага голям избор, но има достатъчно на брой дружества с добра оценка, с които да се структурира портфейл.

Владислав Панев:

Ако не разполагат с достатъчно опит, най-добрият начин е през взаимни фондове. И тук обаче портфейлите на фондовете трябва да се подбират много внимателно, защото има и такива, които не биха могли да се възползват от възстановяването на икономиката и пазара.

Иво Толев:

Поради ниската ликвидност на БФБ бих препоръчал индексен фонд. Те са във фокуса на чуждите инвеститори и винаги има траен интерес към тях. На всички пазари за бенчмарк и за коректив се приемат именно индексите. Сертификатите (деривативи) също се съставят върху тях. Допълнително има и гаранция за съдържанието в подобен фонд. Исторически никой не е постигнал резултатите, каквито даден индекс има.

Важно условие при избора на такъв фонд е да репликира максимално плътно конкретния индекс. Също така, постигнатите минали резултати да не се считат като гаранция за бъдещ период. Обикновено добрият демараж от последните 1-2 години, винаги се оказва лош старт за следващите няколко напред и обратното.

Гено Тонев:

С риск да бъда обвинен в пристрастност - взаимни и пенсионни фондове. Индивидуалните инвестиции в повечето случаи не са подходяща алтернатива за хора, които не разбират нищо от търговия с финансови инструменти. Така или иначе, болшинството инвеститори (в това число и фондовете) не успяват да "бият" индексите в дългосрочен план. Няма смисъл хиляди хора да се опитват самостоятелно да надхитрят пазара.

Естествено, силно препоръчително е всяко решение за инвестиция да бъде консултирано с финансов консултант, за да бъде съобразено с цялостния финансов план на отделния индивидуален инвеститор.

Владимир Малчев:

Най-добрият начин за инвестиране за един клиент се определя след конкретен разговор с него, така че няма един правилен начин.

Никола Цокев:

Всеки трябва да намери най-добрия за себе си начин да инвестира. Решението е строго индивидуално и зависи от множество фактори, поради което не може да се вкара в калъп.

Преди всичко инвеститорът трябва да възприеме определена стратегия и да бъде достатъчно дисциплиниран, за да не се отклонява от нея. С натрупването на знания и опит, стратегията може да претърпи промени, дори и радикални, но тя трябва да се следва. Опитът показва, че следването на определена стратегия е дори по-важно от същността на самата стратегия.

Наблюдавал съм клиенти, които въпреки коренно различните си стратегии постигат сходна доходност, докато тези, при които липсва стратегия, постигат много по-слаби резултати. Това важи както за хората, търгуващи на борсата, така и за инвестиращите чрез взаимни фондове. Влагането на пари във фонд не освобождава вложителя от отговорност към парите му – те са си негови и както ползите, така и вредите остават за негова сметка.

Мненията са с аналитичен характер и не представляват препоръка за вземане на инвестиционно решение. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Niko81
преди 13 години
Не съм съгласен с dakl, че Симеон Д. е виновник за текущото състояние на България и затова ще дам пример с Бербатов и всички разбирачи които го направиха на пух и прах, защото си нямат по-важна работа. Лесно е да даваш акъл, трудното е да взимаш решения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
dakl
преди 13 години
Мисля , че прблемът е правителството на б.Б. и че капиталовия пазар прави непрекъснати опити да се развие въпреки политиката водена от Б.Б. и неговия финансов "гуро"!Истински размах на БФБ може да се очаква веднага след падането на това правителство!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Niko81
преди 13 години
Напълно съм съгласен с г-н Владимир Малчев. Подкрепям неговите коментари относно разграничаването на БФБ от съвременните капиталови пазари, както и това че вътре в нашата държава няма перспектива за промяна и излизане постепенно от кризата. Някои хора изказват позитивни мнения непрестанно и без обосновка. Лично аз смятам, че излизането от кризата ще настъпи след първия мандат на текущото правителство. В момента политиката на държавата върви в правилния път, но като цяло ГЕРБ имат нужда пълна политическа подкрепа относто финансовата политика на България, която БСП и ДПС няма да дадат тък като половината от фирмите в SOFIX-a оперират с техни капитали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още