IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДКЕВР предвижда намаление на цената на газа от октомври с 0,94%

Булгаргаз предложи газът да поевтинее с 1,36%, но ако в цената се включи недовзетият приход, то тя би се вдигнала със 17%

12:32 | 24.09.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
ДКЕВР предвижда намаление на цената на газа от октомври с 0,94%

Цената на природния газ, продаван от „Булгаргаз“ ЕАД в страната на крайните снабдители и на директно присъединените потребители, от първи октомври да бъде 537,4 лв. за 1000 куб. м без ДДС, т.е. по-ниска с 0,94% спрямо сега действащата цена. Това е записано в предварителното решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за цената на синьото гориво за последното тримесечие на годината.

От държавния регулатор допълват, че цените за продажба на природен газ от крайните снабдители са съобразени с действащите цени за пренос и снабдяване на природен газ по газоразпределителните мрежи, собственост на съответните дружества.

В началото на септември „Булгаргаз“ ЕАД официално предложи на ДКЕВР цената на газа за последното тримесечие на годината да бъде 535,1 лв./1000 куб. м без ДДС, т.е. с 1,36% по-ниска спрямо цената за третото тримесечие от 542,5 лв./1000 куб. м без ДДС.

Тогава от газовата компания обаче подчертаха, че в посочената цена не е включен т.нар. недовзет проход на дружеството, който за първото полугодие е в размер на над 78 млн. лева. Според изчисленията на Булгаргаз, ако този недовзет приход се включи в цената за четвъртото тримесечие, то тя би трябвало да се повиши с 92,65 лв./1000 куб. м без ДДС, т.е. с над 17%.

Предварителното решение на ДКЕВР за цената на газа ще се обсъди на открито заседание на комисията в началото на другата седмица, след което регулаторът трябва да вземе окончателното си решение до края на септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:29 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
VicKing
преди 13 години
имат още седмица да го докарат до 0.0094%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още