IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ревизираха гръцкия дефицит, оказа се най-големият в ЕС

Дупката в гръцкия бюджет за миналата година е ревизирана на 15,4% от БВП

16:37 | 15.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Ревизираха гръцкия дефицит, оказа се най-големият в ЕС

Гърция има най-големия дефицит и дълг в еврозоната за миналата година. Това стана ясно след ревизия, извършена от европейските регулаторни органи, които обявиха, че вече имат яснота за истинското състояние на гръцките финанси, предаде Bloomberg.

Дупката в гръцкия бюджет от миналата година е ревизирана на 15,4% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната при обявени през април 13,6%, с което надхвърли дефицита на Ирландия от 14,4%, показват данни на Евростат. Дългът на Гърция е ревизиран на 126,8% от БВП и се оказа по-голям от италианския, който е втори по големина в ЕС и възлиза на 116% от БВП на страната.

Ревизиите на данните за гръцкия дефицит започнаха миналата година, когато новоизбраното правителството на Георгиос Папандреу разкри, че дупката в бюджета е два пъти по-голяма от първоначално прогнозираната. Това повиши доходността по гръцките облигации, довеждайки страната до ръба на фалита и предизвиквайки дългова криза в целия регион.

Предишната ревизия на данните на Евростат през април предизвика понижение на кредитния рейтинг на Гърция от Moody’s и принуди Папандреу да потърси финансова помощ от ЕС и Международния валутен фонд, за да избегне фалит.

Премията, която инвеститорите търсят, за да притежават 10-годишни гръцки облигации вместо еквивалентните германски ДЦК, се повиши днес с 6 базови пункта до 8,94 пункта. Доходността по 10 – годишните гръцки облигации остава рекордна за еврозоната на около 11,5%. Доходността по еквивалентните ирландски облигации е 8,32%, за португалските - 6,92%, 4,58% за испанските и 4,18% за тези на Италия.

Ревизията означава, че Гърция няма да успее да постигне целите за бюджетния си дефицит, заложени в споразумението с ЕС и МВФ в замяна на спасителния финансов пакет от 110 млрд. евро. Гръцкото правителство планираше чрез ограничаване на разходите и увеличаване на данъците да свие бюджетния си дефицит до 7,8% през тази година и след това до 7% от БВП през 2011 г.

След ревизията гръцкото финансово министерство заяви, че бюджетният дефицит на страната тази година ще е 9,4% от БВП, а правителственият дълг ще достигне 144% от БВП. Министерството днес потвърди намерението на Атина да вмести бюджетния дефицит в рамката от 3%, заложена в договора за ЕС, до 2014 г.

Доклад на Европейската комисия от януари постави под въпрос акуратността на гръцката статистика, което доведе до реформа в гръцката статистическа агенция. Евростат потвърди днес, че последните данни са точни.

Мерките за ограничаване на бюджетния дефицит през следващите 4 години водят до влошаване на рецесията. През третото тримесечие на годината гръцката икономика се е свила с 1,1% спрямо предходните три месеца – най-силният спад в целия ЕС. Безработицата през август достигна 12%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:11 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още