IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google пуска следваща версия на своя смартфон Nexus

Nexus S е произведен от Samsung, има NFC чип и ще може да се използва за разплащания вместо кредитна карта

14:18 | 07.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Google пуска следваща версия на своя смартфон Nexus

Интернет компанията Google ще направи повторен опит да увеличи дела си на пазара на смартфони чрез пускането на втора версия на своя смартфон Nexus, който ще носи наименованието Nexus S.

Устройството е произведено от Samsung и ще бъде пуснато на пазара по-малко от 12 месеца, след като от Google оповестиха първата версия Nexus One, която не успя да спечели сърцата потребителите, пише BBC.

Nexus One бе произведен от тайванската компания HTC. Nexus S първоначално ще бъде пуснат на пазара в САЩ и Обединеното кралство до края на този месец.

Това е първият смартфон с най-новата версия на операционната система на Google Android, известна под името Gingerbread. Освен това смартфонът ще разполага и със специален чип, който ще поддържа новата NFC (Near Field Communications) безжичната технология.

Тази безжична технология има малък обхват и позволява мобилните телефони да се използват като средство за покупка на билети, за плащания в магазини, за сканиране на даден продукт, чрез което да се получи повече информация за него.

Наскоро изпълнителният директор на Google Ерик Шмид заяви, че NFC технологията ще позволи на смартфоните да изместят кредитните карти в ежедневието на потребителите.

Дейвид Бърк от подразделението на Google за мобилни технологии посочва, че чрез тази технология ще бъде възможно потребителите да гледат рекламата на един филм по своя смартфон, ако го поставят над постера на филма в киното.

Според анализатори на пазара на мобилни телефони NFC технологията ще разшири присъствието си през следващата година. Шон Колинс от анализаторската компания CCS Insight посочва пред BBC, че според него NFC ще е технологията на 2011 г.

BlackBerry и повечето висок клас смартфони на Nokia ще въведат тази безжична технология през 2011 г., като се очаква и следващата версия на iPhone да разполага с NFC чип.

Nexus S има 16 GB памет, сензорен екран и е част от линията смартфони и таблети Galaxy S на Samsung.

Това според анализатори ще превърне Samsung в един от лидерите на пазара на смартфони, базирани на операционната система Android, чиято популярност расте.

Новият смартфон на Google ще е с първия в света 10-сантиметров извит дисплей и ще има две камери – една отпред и една отзад. Той ще включва нов потребителски интерфейс, както и жироскоп, който може да се използва при видео игри и обаждания през интернет.

Във Великобритания Nexus S ще се предлага на цена от 549 паунда. От блога на Google става ясно, че ще бъде пуснат в продажба в САЩ на 16 декември, а на 20 декември – във Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още