IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на Google: Телефоните ще заменят кредитните карти

Новият смартфон на Google ще може да се използва вместо кредитна карта с помощта на специален чип и последната версия на Android

11:20 | 16.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Шефът на Google: Телефоните ще заменят кредитните карти

В началото на тази седмица интернет компанията Google показа, че сериозно цели да стане голям играч в сектора на търговията на дребно, пише британският вестник Telegraph.

За тази цел Google пуска нова версия на операционната си система за мобилни телефони Android, която е сред най-популярните на пазара на смартфони и ще позволява извършването на мобилни разплащания и използването на телефона като кредитна карта.

Освен това Google пуска нова услуга за търсене на продукти и пазаруване на маркови стоки онлайн. Това стана ясно по време на провелата се вчера в Сан Франциско конференция Web 2.0, на която главният изпълнителен директор на Google Ерик Шмид показа нов смартфон, базиран на операционната система Android, който съдържа специален чип за мобилни разплащания.

Новият смартфон не носи името на компанията, но се очаква това да е следващият модел на телефона на Google Nexus. Той ще съдържа специален NFC чип, който ще позволява използването на телефоните като кредитни карти при плащане в магазини.

По думите на Шмид новата версия на операционната система Android - Android Gingerbread, ще излезе на пазара през следващите няколко седмици. Тя ще включва нова система за мобилни разплащания като ключова функция.

„Това може да замести вашата кредитна карта,“ заяви Шмид по време на конференцията. Според него интересът към NFC чипа е голям, защото дори компаниите за обработване на плащания смятат, че той може да намали загубите при разплащания заради по-голямата сигурност на новата технология.

Потребителите ще трябва да имат едновременно телефон с NFC чип и операционна система Android Gingerbread, за да се възползват от новата технология. Според Шмид потребителите ще могат да плащат дадена стока с „едно докосване на своя телефон“.

Главният изпълнителен директор на интернет гиганта посочва още, че Google няма да пази лични данни, получени чрез транзакциите през телефона.

През септември най-големият оператор на кредитни карти Visa се включи в тестова програма, стартирана от конкурента й MasterCard, която дава възможност на потребителите да плащат за билети в метрото на Ню Йорк чрез своите кредитни карти или смартфони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още