IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каолин отчете 24% ръст на неконсолидираните продажби и 9% на печалбата през 2010

Най-сериозен ръст в структурата на приходите на дружеството бележат секторите хартия и керамика, докато секторът строителство отчита спад

11:36 | 01.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Каолин отчете 24% ръст на неконсолидираните продажби и 9% на печалбата през 2010

Приходите от продажби на Каолин АД за 2010 се увеличават с 24% до 130,2 млн. лв., а нетната печалба на компанията се повишава с 8,9% до 7,9 млн. лв., показва неконсолидираният отчет на дружеството, публикуван чрез БФБ.

През последното тримесечие на миналата година продажбите на Каолин нарастват с 20% на годишна база до 34,7 млн. лв., но печалбата спада с 19% до 765 хил. лв.

“Хартиеният и керамичния сектор в годишен мащаб не само че възстановиха позициите си в структурата на приходите на дружеството спрямо тази от 2009 г., но отбелязват и завиден ръст, основно поради пазарната експанзия в страните от Близкия изток.

През отчетната година единствено секторът строителство все още не е възстановил позициите си отпреди световната финансова криза, основно заради стагнацията на вътрешния пазар”, се казва в междинния доклад за дейността на дружеството.

Най-сериозен ръст в структурата на приходите на дружеството бележат секторите хартия и керамика, докато секторът строителство отчита спад с около 26% за изминалата година спрямо предходната.

Оперативният финансов резултат (ЕBIT) на Каолин за 2010 г. бележи значително подобрение от 6 684 хил. лева на 11 475 хил. лева, т.е. ръст от 72 %.

Подобрението му е пряка последица от предприетите мерки за оптимизиране на условията на доставките на основни производствени материали и подобряване на енергийната ефективност на производствените съоръжения в дружеството, се казва в доклада за дейността.

Най-голямо увеличение на разходите спрямо 2009 г. дружеството отчита при разходите за външни услуги, което е резултат както от извършеното аутсорсване на част от транспортните дейности, така и поради повишението на цената на горивата през четвъртото тримесечие на 2010 г., се казва още там.

Акциите на Каолин отстъпват с 0,8% в днешната сесия на БФБ до ниво от 5,20 лв. за брой, което представлява повишение от 6,1% от началото на годината и спад от 8,8% за последните 12 месеца. Пазарната капитализация на компанията е в размер на 130 млн. лв.

Свързани компании:

Каолин АД(6K1)

Каолин АД - облигации(BKAO)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:16 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още