IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каолин стартира проект за енергийна ефективност на стойност 1 млн. евро

Проектът ще намали потреблението на природен газ с около 1,5 млн. куб. м. на година, спестявайки между 2 000 и 3 300 тона вредни емисии от въглероден двуокис

17:28 | 03.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Каолин стартира проект за енергийна ефективност на стойност 1 млн. евро

На 2 декември 2010 е бил подписан договор между Каолин АД и датската енергийна компания Енергимидт за изграждане на ново високоенергоспестяващо съоръжение за утилизация на топлинната енергия при производството на шамот.

Общата стойност на проекта възлиза на близо 1 млн. евро, като оборудването, което ще бъде доставено от Дания, се финансира от скандинавската банка Нордеа с гаранция на Датския експортен кредитен фонд, се казва в прессъобщение от компанията.

С този проект за енергийна ефективност ще бъде намалено потреблението на природен газ с около 1,5 млн. куб. м. на година и по този начин ще бъдат спестени между 2 000 и 3 300 тона вредни емисии от въглероден двуокис.

Този проект е част от „зелената” стратегия на добивната компания за опазване на околната среда и природните ресурси, се казва в прессъобщението.

Енергимидт е третото по големина енергийно дружество в Дания с годишен оборот за 2009 от 268 млн. евро. Компанията е изградила 2/3 от соларните мощности в страната. Дружеството осигурява годишно 62 000 МВч. спестена енергия на своите клиенти в Дания.

Ръстът на консолидираните продажби на Каолин се забави до 14% на годишна база през третото тримесечие на 2010, а нетната печалба отчете минимален спад от 0,2%.

Акциите на Каолин прибавиха 0,9% в днешната търговия на БФБ до цена от 4,36 лв. за брой, което представлява понижение от 24% от началото на годината и спад от 25% за последните 12 месеца. Пазарната капитализация на компанията е в размер на 109 млн. лв.
 

Свързани компании:

Каолин АД(6K1)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:46 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още